Krzysztof
Newbie
|
 |
« : Czerwiec 02, 2008, 06:54:57 » |
|
Witam serdecznie!
Kto pyta nie błądzi, a i może Pan Czesław będzie wiedział coś na ten temat. Chciałem mianowicie zapytać, czy istnieje coś takiego jak indeks mogił cmentarza na Rossie? Nie chodzi mi tu o spis i lokalizajcę mogił zasłużonych i znanych ludzi, bo takie są ogólnie dostępne w przewodnikach czy internecie. Interesuje mnie coś takiego jak spis wszystkich mogił z obu części cmentarza, by odnaleźć mogiły najzwyklejszych osób. Wiele z tych grobów zostało bezpowrotnie zniszczone, przez wandali i głupotę, ale ciągle jest szansa, że być może uda mi się odnaleźć groby krewnych. Część z nich została tam pochowana zaraz po wojnie i długo po niej, sądzę więc że te mogiły jeszcze istnieją. Znalezienie grobu, samemu chodząc i szukając po tym ogromnym cmentarzu, graniczy z cudem, stąd moje pytanie o jakikolwiek indeks.
Pozdrawiam! Krzysztof Kołwzan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2008, 07:56:23 » |
|
Panie Krzysztofie, w 1964 roku został zrobiony przez dyrekcję cmentarza spis pomników na cmentarzu Rossa. A więc istnieje tylko ten wykaz osób, których groby zachowały się. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2008, 11:59:54 » |
|
Serdecznie dziękuję za odpowiedź Panie Czesławie!!! Wspaniała wiadomość! Byłem przekonany, że otrzymam negatywną odpowiedź, a tu niespodzianka! Czy ten spis z 1964 roku jest dostępny tylko w dyrekcji cmentarza? I co najważniejsze, czy może go przejrzeć przypadkowa osoba? Pozdrawiam! Krzysztof K.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2008, 02:01:20 » |
|
Panie Krzysztofie, trzeba zwracać się do dyrekcji cmentarza. Każda zainteresowana osoba może zwrócić się z pytaniem. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2008, 08:30:25 » |
|
Dziękuję za informację Panie Czesławie! Czy mógłby Pan podać mi jakieś namiary na dyrekcję cmentarza? Najlepszy był by e-mail. Nie mogę znaleźć na nich żadnych namiarów. Domyślam się, że trzeba pisać do nich w języku litewskim, ale może odpowiedzieli by na pytanie napisane po rosyjski czy polsku? Krzysztof K.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AnnieAngel
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2009, 10:05:45 » |
|
Dziękuję za informację Panie Czesławie! Czy mógłby Pan podać mi jakieś namiary na dyrekcję cmentarza? Najlepszy był by e-mail. Nie mogę znaleźć na nich żadnych namiarów. Domyślam się, że trzeba pisać do nich w języku litewskim, ale może odpowiedzieli by na pytanie napisane po rosyjski czy polsku? Krzysztof K.
Znalazłam tylko numer telefonu cmentarza na Rossie. Może Pan ma mail'a? Mogę pomóc napisać list w języku litewskim  Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2009, 01:13:36 » |
|
Znalazłam tylko numer telefonu cmentarza na Rossie. Może Pan ma mail'a? Mogę pomóc napisać list w języku litewskim  Pozdrawiam, Ania Niestety nie mam adresu mailowego na Rosse.... Ułatwiło by to sprawę. Pan Czesław nie napisał nic o takowym. Panie Czesławie, może jest jednak jakiś adres mailowy do zarządu cmentarza? Serdecznie dziękuję za ofertę pomocy z litewskim  Proszę zajrzeć na swój e-mail, coś wysłałem  Pozdrawiam! Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2009, 06:35:37 » |
|
Pod koniec ubiegłego roku ukazała się książka opracowana przez Pana Jana Puchalskiego Księgi osób spoczywających na cmentarzach wileńskich: Rossa, Bernardyński i antokolski. Jak podaje autor spisy są oparte na podstawie ksiąg rejestrowych administracji Cmentarza na Rossie. A więc to są spisy grobów które istnieją i zostały spisane w II poł. XX wieku. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2009, 12:23:45 » |
|
Tak znam tę ksiązkę. Z tym, że Pan Puchalski opierał się na spisach w języku rosyjskim - bo też jakie inne by miały być. Tłumaczenie nazwisk z rosyjskiego na język polski, niestety wyszło nie za dobrze, bo wiele nazwisk jest przekręconych albo zniekształconych, co bardzo utrudnia, a czasem wręcz uniemożliwia poszukiwania w oparciu o tę książkę. Oczywiście panu Puchalskiemu cześć i chwała za to co zrobił - to było nielada wyzwanie. Wszystkiemu winny rosyjski...
A jak z tym adresem e-mail do zarządu? Taka instytucja powina jakiś mieć. Jeżeli nie chce Pan podawać go na forum, by zarząd nie został zarzucony pytaniami z polski, to prosiłbym serdecznie o podanie poprzez wiadomośc prywatną. Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andy
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2009, 02:26:28 » |
|
Witam Panie Krzysztofie ! Adresu e-mailowego u dyrektora cmentarza nigdy nie było(przynajmniej do wiosny 2009r.)Bywałem tam kilka razy(tylko telefon). Przeglądałem księgi zgonów związanych z Rossą (kościół św.Jana)-wynika z nich,że proboszczowie nie indeksowali mogił. Gdyby tak było wiele problemów by znikło,sam bym to wykorzystał. Pozdrawiam: andy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olga
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2009, 02:26:30 » |
|
Witam,
jestem nowa na forum.
Zarejestrowałam się tu, bo poszukuję adresu kontaktowego do dyrekcji Cmentarza na Rossie. Napisała do nich list, w którym proszę o odnalezienie konkretnych grobów. Poszukuję mojej rodziny z Wilna - dla mojej osobistej wiedzy i do wykorzystania w mojej pracy magisterskiej.
Proszę o pomoc,
Olga.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krupskis
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2010, 05:13:46 » |
|
W książce Pana Puchalskiego odnalazłem grób mojego prapradziadka na Rossie. Właściwie nie ja odszukałem, a kolega z Warszawy, ponieważ dostępność tej książki jest śladowa a jeden egzemplarz znajduje się w bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. W książce tej dokładnie podany jest namiar na grób - kwatera, rząd, numer grobu. Jednakże z relacji osób, które odwiedziły ten cmentarz, wiem, że nie tam tabliczek informujących chociażby o kwaterach. W jaki więc sposób mam odszukać grobu prapradziadka? Czy jest jakiś dokładny plan cmentarza?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tarnawa
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 14, 2010, 12:54:41 » |
|
Szanowni Panstwo, Na cmentarzu Bernardynskim sa pochowani rowniez Bystramowie. Mniej wiecej wiem kto tam lezy, ale chcialbym sie upewnic. Gdzie mozna zajrzec do ksiazki Puchalskiego? Z uszanowaniem, Krzysztof Bystram
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 14, 2010, 12:27:33 » |
|
książka Pana Puchalskiego oparta jest na spisach grobów zrobionych na początku lat 60-ch XX wieku i które są dostępne u dyrekcji cmentarza. Dobrze, że taka pozycja ukazała się ale jest w niej mnóstwo błędów. W książce nie ma informacji o Bystramach, którzy byli pochowani nie daleko kaplicy. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tarnawa
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 14, 2010, 06:18:24 » |
|
Szanowny Panie, Dziekuje za szybka reakcje. Pisze Pan,ze "...W książce nie ma informacji o Bystramach, którzy byli pochowani nie daleko kaplicy...." O Bystramach pochowanych kolo kaplicy nie slyszalem. Wiem natomiast o moich przodkach pochowanych w kwaterze 557. Jest tam/powinno byc osiem osob. Znam 5-cioro z nich. Z gory dziekuje za slowko wyjasnienia.
Z szacunkiem, Krzysztof Bystram
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|