Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: MONKIEWICZ  (Przeczytany 3732 razy)
wordhea
Newbie
*

« : Lipiec 09, 2009, 11:13:52 »

Witam,

Prosiłbym o pomoc w poszukiwaniach - czyli wskazówki gdzie teraz dalej szukać.

Mój dziadek Albin urodził się na Litwie (prawdopodobnie w miejscowości Rudziszki - tam mi powiedział proboszcz parafii w której zmarł) 01/03/1915 roku. Miał żonę Rozalię Tomaszewicz a z Nią 4 dzieci - Tadeusza (1940), Jadwigę (1943), Teofila (1949 - mojego ojca) i Ewę (1952).
Jak się dowiedziałem od Tadeusza - moja rodzina pochodzi z miejscowości Ligojnie Wielkie (to pomiędzy Starymi Trokami i Skorbucianami. Podobno był tam jakiś dom ale został przez Rosjan rozebrany i został tylko spichlerz.
Ojciec mojego dziadka Albina to Kazimierz Monkiewicz (1868) a matka Rozalia Rudis (1885). Miał brata Edwarda (1912) i siostrę Kazimierę (1909). Również przyrodnie rodzeństwo Apolonię (1903), Bolesława (1905) z małżeństwa Kazimierza z Anielą Milewską (1878) oraz Józefa (1907) z pierwszego małżeństwa Rozalii z Florianem (1879). Po śmierci męża ponoć wyszła za brata Floriana - Kazimierza.

Będę wdzięczny za porady i wskazówki gdzie teraz powinienem szukać. Nie wiem gdzie urodził się Kazimierz. Jeśli rodzina rzeczywiście pochodzi z Ligojnie Wielkie to pewnie należała do parafii w Trokach (?) i tam powinienem skierować się aby znaleźć akty chrztów, czy małżeństw?

Pozdrawiam serdecznie,
Marceli Monkiewicz
Agata
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2009, 06:16:14 »

Witam,

Ligjnie Wielkie i Ligojnie Małe neleżeli do parafii Staro Trockiej. Najwięcej informaji o przodkach pan snajdzie w metrykach tego kościoła. Lecz z tego co wiem to rodzina Monkiewiczow zamieszkali w parafii Staro TRockiej tylko w Końcu XIX wieku. Gdzie oni mieszkali do tego niewiem.

Agata
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2009, 09:47:51 »

Witaj
Podaję co znalazłam o nazwisku Monkiewicz.
Monkiewicz (Mąkiewicz) Jan Kazimierz dworz.JKM,budowniczy Upicki(1685-1700) zmarł 21.XI.1724
Monkiewicz Towiański z Michajła Kazimierz Dionizy hor.Upicki(1676-83)
Dane z książki Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego-województwo trockie XIV-XVIIIw
Monkiewicze zamieszkiwali również na Kowieńszczyźnie w Urniażach.
Mieczysław syn Władysława i Apolonii.Mieszkał tam też Józef.
Tomaszewicz  Dunin Zygmunt podstoli czernih.1771-95, sęd.grodzie Trockim 1781-85 zmarł po 1 X 1795
Pozdrawiam
Alicja
wordhea
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2009, 12:24:56 »

bardzo dziękuję Państwu za te informacje - spróbuję teraz w parafii Starotrockiej, przy okazji może jeszcze uda się z kimś z rodziny jeszcze porozmawiać choć nie wiem ile oni mogą pamiętać.. po wojnie przenieśli się do obecnej Polski, jeszcze chyba jako dzieci..

najciężej to odczytać to pismo z ksiąg metrykalnych Uśmiech
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2009, 12:44:18 »

Witaj
Czy ta rodzina Monkiewicz z Kowieńszczyzny to Twoi krewni.
Pozdrawiam
Alicja
wordhea
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2009, 01:04:19 »

do tego jeszcze nie doszedłem...

w moje ręce wpadło drzewko genealogiczne zrobione przez kogoś z mojej rodziny ale chyba z innej gałęzi - próbuję właśnie nawiązać z nim kontakt - ponoć jeszcze żyje.. są tam tylko daty urodzin (sam rok) bez danych jak miejscowość itp.
niedawno też udało mi się odnowić kilka kontaktów z rodziną której nie widziałem chyba ze 20 lat (mój ojciec i dziadek już nie zyją) - liczę że jeszcze uda mi się ich namówić do opowiadań.

p.s. wertuję właśnie spis parafian Starych Trok http://genealogia.lt/st.pdf jestem na 56 stronie. Czy ta nazwa na górze to może Ligojnie Wielkie? Rosyjskiego uczyłem się w podstawówce - a odręczny charakter pisma sprawia że już wszystko widzę w tych bukwach. Jak rozumiem występuje nazwisko i imię meżczyzny, pod spodem żony i niżej dzieci?
wordhea
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2009, 01:17:23 »

i właśnie na 56 stronie na samej górze - to nie chodzi o nazwisko Monkiewicz?
spis jest z 1909 roku
sy
wtedy w moim drzewie występuje taka sytuacja:

Florian Monkiewicz 1879 + Rozalia Rudzis 1885 = syn Józef 1907

Kazimierz Monkiewicz 1868 + Aniela Milewska 1878 = córka Apolonia 1903 i syn Bolesław 1905 (jeśli dobrze zrozumiałem został zastrzelony przez Rosjan)

po śmierci Floriana - Rozalia wyszła za jego brata Kazimierza (nie wiem co stało się z Anielą Milewską)
z tego małżeństwa mieli troje dzieci ale w 1909 roku na świecie była tylko Kazimiera (urodziła się w tym roku)
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2009, 01:28:12 »

Miejscowość zgadza się Logojy duże.Tak Monkiewicz Kajetan żona Aniela Minkowska syn Kazimierz zona Rozalia Rudeckich ale nie wiem syn Jozef
Pozdrawiam
Alicja
wordhea
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2009, 01:37:57 »

niestety Kajetana nie kojarzę ale... może to dalsza rodzina, kto wie.. czyli szukam dalej..

ps. dzięki za pomoc w tłumaczeniu
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2009, 02:02:02 »

Życzę powodzenia.
Pozdrawiam
Alicja
wordhea
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2009, 03:04:17 »

a może orientuje się ktoś do jakiej parafii należała miejscowość Rudziszki?
poszukałbym może tam gdzie urodził się dziadek - może coś więcej o rodzicach bym się dowiedział wtedy...
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #11 : Lipiec 10, 2009, 04:16:58 »

W Rudziszkach jest kościół Najśw.Serca Jezusowego.Trzeba może szukać w parafiach Trok .
Pozdrawiam
Alicja
wordhea
Newbie
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 13, 2009, 11:16:51 »

Witam ponownie,

Mam zapytanie/prośbę. Chciałbym odpłatnie (nie za darmo, bo czas każdej osoby jest cenny) poprosić kogoś o pomoc w rozszyfrowaniu tego dokumentu - spisu parafian z 1909 roku. Wszystko jest po rosyjsku - nazwisko Monkiewicz występuje częściej jak mi się wydaje również w innych miejscowościach.
Męczyłem się wczoraj z tym spisem http://genealogia.lt/st.pdf ale strasznie ciężko jest to przeczytać.

Interesuje mnie: jaka miejscowość, nazwisko oczywiście Monkiewicz, żona, syn, córka, na której to jest stronie.

Nie wiem ile to mogłoby czasu komus zająć - poprosiłbym ewentualnie o kwotę, numer konta - przeleję pieniążki a w zamian poprosiłbym o wyszukanie mojego nazwiska... będę ogromnie zobowiązany.

W sobotę byłem ok 30km za miastem - robiłem zdjęcia nagrobków dziadków (przynajmniej dokładna data śmierci jest podana).

Jeśli ktoś przystanie na moją propozycję będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam,
Marceli Monkiewicz
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 13, 2009, 03:31:05 »

Witaj
Na str 82 poz 405 /1343chyba Monkiewicz Antoni 15 lat ale reszta to chyba obok to Mickiewicz musi ktoś zerknąć .405 Monkiewicz lub Mickiewicz Józef 68 lat żona Dominika 62 ,Józef 43 żona Petronela Szapotucz? 40
407 ? 495? co do nazwiska
str 118/119 poz 557 (2088) Monkiewicz Anna 58 lat
1) syn Iwan 36
2) syn Józef 37 żona Felicja 27
3) syn Wincenty 32 żona Stefania z Szugaczewiczów? 20
4)syn Anton 18
5) syn Wiktor 15
1) córka Wiktoria 20
2) Mariola? Maryla?
str 135 poz 666 nazwisko ?
Wśród nazwisk Mickiewicz czy Mackiewicz odmienia się też Monkiewicz proszę właśnie sprawdzić tą pozycję  tej Anny 118 str.Powodzenia
Pozdrawiam
Alicja

wordhea
Newbie
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 13, 2009, 03:50:06 »

Alicjo, jesteś niesamowita!
b.dziękuję za to całe tłumaczenie - trochę czasu to zajęło!

p.s. dziś rozmawiałem z chrzestnym Uśmiech mój pradziadek pochowany jest podobno na cemntarzu w Trokach (którym nie wiadomo).
Poza tym jak się podobno okazuje - mój pradziadek miał więcej rodzeństwa i jeden z jego braci wyemigrował przed I wojną światową do USA.
tam chyba tez jest jakaś nitka - aczkolwiek nazwisko chyba już Mankiewicz. Muszę dokopać się do dokumentów z cmentarza w Trokach
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: