Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślizień  (Przeczytany 5632 razy)
Onufry
Jr. Member
**

« : Lipiec 14, 2008, 03:19:14 »

Bardzo interesują mnie losy szlacheckiej rodziny Śliźń lub raczej Ślizień której centrum życiowe koncentrowało się wokół Lubania pod Wilejką. Rodzina ta miała bardzo duże posiadłości ziemskie w woj,wileńskim, szczególnie w okolicach Wilejki np przedwojenna gmina Kościeniewicze. Przed wojną  Ślizieniowie mieli w Wilnie na ul.Gdańskiej swój sklep - restaurację w której pijano wyroby mleczarskie np kefiry. Może Ktoś z Państwa zna kontakt do potomków tej rodziny?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:37:45 wysłane przez Onufry » Zapisane
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2008, 04:21:50 »

dodatkowa informacja.
Rafał Ślizień zmarł 1881 roku we własnym majątko Lubowo w parafii niemenczyńskiej. Został pochowany w rodzinnej kaplicy w Lubowie.
Zostawił dwóch synów: Waldemara i Gustawa oraz dwie córki: Rytę i Marię.
c.m.
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2008, 09:23:11 »

Czy pod Wilejką była taka miejscowość jak Lubań? Może to było Lubowo?
Szukam jakiegoś kontaktu z potomkami Ślizieniów, do których pod koniec XIX wieku należały Kostyki gmina Kościeniewicze na płn - wsch od Wilejki- może przechowali swoją dokumentację, jakieś archiwa? Jedna z liniii mojej rodziny dzierżawiła maj. Kostyki właśnie od Ślizieniów chyba do 1 wojny światowej. Od lat 20 tych majątek ten przeszedł w ręce rodu Koziełł Poklewskich. Niestety nie wiem co stało się z Pietraszkiewiczami z owych Kostyk (w 1893 roku było 5 córek i syn Jan), może część dziewczyn związała się z okolicznymi rodzinami wchodząc do ich rodów, a co z Janem - w spisie z 1929 roku nie jest wymieniony miałby wówczas około 50 lat. I takie to zagadki...Powinienem pewnie przejrzeć księgi parafialne z Kościeniewicz i może tam odnalazły by się ślady po tej linii. Kostyki o ile dobrze pamiętam leżą na obecnej Białorusi zatem zapewne trzebaby szukać w Archiwum w Mińsku. Może coś w Wilnie.
Dziękuję za informacje Panie Doktorze - mozliwe że właśnie któryś  z wymienionych Śliżniów miał styczność z tą rodziną.
Może ktoś szuka w tym obszarze?
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:37:56 wysłane przez Onufry » Zapisane
Gordian
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2008, 09:07:55 »

W Grodzieńskim archiwum historycznym jest cały fond o Śliźniach. Jest to zapewne pozostałość archiwum tego rodu. Nie umiem powiedzieć jak dużo jest tam sygnatur - przypuszczam że około tysiąca
Niedaleko od Baranowicz jest wieś Wolna. Był tam kiedyś klasztor Bazylianów ale też i majątek Śliźniów. Po tym ostatnim to chyba nic nie zostało, za to po Bazylianach jest piękna cerkiew z początku XVIII w. -obecnie już prawosławna. Warto ją zobaczyć gdyż jest to piękny przykład wileńskiego baroku w niczym nie kojarzący się z cerkwią bizantyjską
pozdr
GORDIAN
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2008, 02:59:30 »

Rewelacja - bardzo dziękuję!

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:38:11 wysłane przez Onufry » Zapisane
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2008, 11:49:30 »

Ciekawe czy w tym archiwum grodzieńskim przechowywane są jakieś pamiętniki, dokumenty "księgowe"
albo umowy zawierane przez tę rodzinę pod koniec XIX wieku?
Klemens dzierżawił pod koniec XIX w. Kostyki od Ślizieniów. Kwestia do zbadania.

Pozdrawiam Jarosław
Gordian
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2008, 04:13:57 »

Trudno mi coś powiedzieć na ten temat. Poza fondem z dokumentami Śliźniów jest też fond o Bychowcach. I na tych 2 nazwiskach kończą się w Grodnie archiwalia po wielkich rodach.
pozdr
Gordian
Ratsza
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2008, 06:56:14 »

Szanowni Państwo,
nazywam się Sebastian Ślizień. Jestem historykiem i od jakiegoś już czasu zajmuję się historią mojej Rodziny. Jeżeli są Państwo zainteresowani informacjami, dokumentami, zdjęciami proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie

Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 28, 2008, 07:46:30 »

Szanowny Panie Sebastianie

Ja bardzo chetnie dowiem się więcej - szczególnie o Ślizieniach władających Kostykami pod koniec XIX wieku.

Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:37:19 wysłane przez Onufry » Zapisane
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 12:28:08 »

Jeszcze dodam, że sprawdzałem w Herbarzu Polskim Bonieckiego w wersji Pana dr Minakowskiego
(ostania edycja) i tam są pewne związki między Ślizieniami a rodem Koziełł Poklewskich.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:36:57 wysłane przez Onufry » Zapisane
J.Ślizień
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 21, 2008, 11:58:15 »

Witam,
Jako członek rodu Ślizieniów, chętnie rozwinę ten wątek.
Pozdrawiam
J.Ś.
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #11 : Sierpień 21, 2008, 06:49:40 »

Bardzo chętnie dowiem się czegoś więcej. Może Ci Żołnierkiewiczowie z Nieświerza to rodzina wspólna z gałęzią z gminy Krasne Powiat Mołodeczyński Woj.Wileńskie? Chętnie dopadłbym do jakiegoś archiwum obejmującego - stronę prawną związaną z zarządzaniem majątkami Ślizieniów, bo tam mogą być np umowy dzierżawy ich majątków. No ale to chyba nierealne marzenia. Wiem ze jest archiwum w Grodnie, ale może ktoś z rodziny Ślizieniów ocalił dokumentację rodową?

Pozdrawiam J.P.
Rysiek58
Newbie
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 06, 2009, 07:52:42 »

Cześć
Znam Ottona Ślizienia,wiem że pochodził z terenów dzisiejszej Białorusi,i że jego rodzina posiadała majatki na tych terenach.
Dużo informacji na temat tej rodziny i nie tylko znajdziecie na stronie.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=472239&page=146
Pozdrawiam cześć.
Sylwia Szczypułkowska
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 01, 2009, 03:22:58 »

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_IV/479
brandt
Newbie
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 19, 2010, 09:19:45 »

Przepraszam ze tu pisze ale nie wiem gdzie wstawic moje pytanie .Chcialabym odnalez grob mojego wuja Willi  lub Wilhelm Pomplun urodzony 1912 zmarl 1942 i podaja mi ze jest pochowany w Wilnie ale na jakim cmsntarzu nie wiem .Wiec mam pytanie czy jest ktos kto moze mi pomoc.Serdecznie dziekuje ,czekam na odpowiedz .Pozdrawiam Anna
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: