Szukam info o rodzinie Gnatowskich, Karkota.
Moja prababka nazywała się Jadwiga Karkota (prawdopodobnie z domu Borkowskich). Miała męża Wincentego Karkotę (prawdopodobnie pracował na kolei). Ich córka, Genowefa (w Elblągu jest pochowana jako Eugenia), wyszła za Klemensa Gnatowskiego. O informacjach na jego temat najbardziej mi zależy. Mój ojciec Eugeniusz Gnatowski, ur. 10 maja 1929r. w Żyrmunach, syn Klemensa, miał troje rodzeństwa: Kazimierę, Mieczysława, Halinę. Wiadomości te pozwalają mi przypuszczać, że klemens z żoną i dziećmi mieszkał w Żyrmunach powiat Lidzki. Podobno mieli duży dom i sklep, który prowadziła moja babcia Genowefa.
Prawdopodobnie okolo 1940r, mój dziadek Klemens Gnatowski zaginął lub został zatrzymany przez (prawdopodobnie) NKWD, obiło mi się o uszy że mógł on być partyzantem, ale są to tylko przypuszczenia. Od tamtej pory nic o nim nie wiadomo.
Genowefa wraz z dziećmi i Jadwigą (swoja matką) została zesłana. Najpierw była to miejscowość, której nazwy nie znam, a potem Sinipołka. Wszędzie szukam, ale nie mogę znaleźć info o tej miejscowości. Być może mam podaną złą pisownię.
Jeśli ma ktoś informacje które mogą mi pomóc w dalszych poszukiwaniach, bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Renia.

)