Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żyrmuny, Rodzina Gnatowskich, Karkota  (Przeczytany 1835 razy)
Renia
Newbie
*

« : Listopad 01, 2009, 05:57:50 »

Szukam info o rodzinie Gnatowskich, Karkota.

Moja prababka nazywała się Jadwiga Karkota (prawdopodobnie z domu Borkowskich). Miała męża Wincentego Karkotę (prawdopodobnie pracował na kolei). Ich córka, Genowefa (w Elblągu jest pochowana jako Eugenia), wyszła za Klemensa Gnatowskiego. O informacjach na jego temat najbardziej mi zależy. Mój ojciec Eugeniusz Gnatowski, ur. 10 maja 1929r. w Żyrmunach, syn Klemensa, miał troje rodzeństwa: Kazimierę, Mieczysława, Halinę. Wiadomości te pozwalają mi przypuszczać, że klemens z żoną i dziećmi mieszkał w Żyrmunach powiat Lidzki. Podobno mieli duży dom i sklep, który prowadziła moja babcia Genowefa. 

Prawdopodobnie okolo 1940r, mój dziadek Klemens Gnatowski zaginął lub został zatrzymany przez (prawdopodobnie) NKWD, obiło mi się o uszy że mógł on być partyzantem, ale są to tylko przypuszczenia. Od tamtej pory nic o nim nie wiadomo.

Genowefa wraz z dziećmi i Jadwigą (swoja matką) została zesłana. Najpierw była to miejscowość, której nazwy nie znam, a potem Sinipołka. Wszędzie szukam, ale nie mogę znaleźć info o tej miejscowości. Być może mam podaną złą pisownię.

Jeśli ma ktoś informacje które mogą mi pomóc w dalszych poszukiwaniach, bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Renia. Mrugnięcie)
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 05:59:44 wysłane przez Renia » Zapisane
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2009, 07:45:01 »

z poszukiwaniami z parafii żyrmuńskiej są problemy ponieważ zachowały się tylko metryki parafialne za lata 1802 - 1864, 1874.
Pisząc książkę o szlachcie powiatu lidzkiego nie zanotowałem nazwiska Gnatowski, Karkota. Z tego wynika, że należeli do warstwy mieszczańskiej lub chłopskiej.
Albo przybyli do parafii żyrmuńskiej po 1864 roku.
Być może zachowały się jakieś dokumenty z XX wieku ale tego już nie badałem bo moje zainteresowanie dotyczyło wieku XIX.
c.m.
rsakowicz
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2009, 05:51:44 »

Zerknalem do Polskiej ksiegi adresowej (biznesy) z 1929r. W Zyrmunach (na stronie 1059) wymienionych jest 2 Karkotow:

Kowal - Karkota W.
Artykuly Spozywcze - Karkota J.

Niestety zadnego Gnatowskiego.
Zalaczam link do tej strony:
http://data.jewishgen.org/jri-pl/1929/loadtop.htm?1059

Pozdrowienia,
Roman
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2009, 10:56:08 »

Witam

Ja poszukuję informacji o sąsiadach Gnatowskich z gminy Gródek, a tutaj raczej chodzi o powiat lidzki?
 Uśmiech
rsakowicz
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2009, 07:22:40 »

Zastanawialem sie nad wymienionym miejscem zsylki - Sinipolka. Zgaduje, ze chodzi o Semipalatinsk - dosc popularne miejsce wywozki ulokowane w polnocnym Kazachstanie. Obecna nazwa Semey http://en.wikipedia.org/wiki/Semey
Rejon ten byl pozniej glownym poligonem nuklearnym ZSRR.

Roman
Renia
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2009, 12:22:18 »

Witam! Panie Czesławie i Romanie. Bardzo dziękuję za informacje, które mi Panowie podali. Naewno się przydadzą.
Mam jeszcze pytanie: W jakich dokumentach mogą znajdować się dane, które mogą potwierdzić mi to, że mó ojciec został zesłany do Semej?
Pozdrawiam Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2009, 12:58:08 wysłane przez Renia » Zapisane
rsakowicz
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 25, 2009, 09:00:06 »

Pani Reniu,
Dla odzukania osob wywiezionych do ZSSR baza danych osrodka Karta moze pomoc:
http://karta.org.pl/nasze_programy/Indeks_Represjonowanych/35

Osobny temat - przegladajac stare metryki parafii Osowskiej natrafilem na zapis slubu z 1798r na ktorym swiadkiem byl Wawrzyniec Karkota. Pan mlody pochodzil z parafii Zyrmunskiej, wiec prawdopodobne jest, ze ow Wawrzyniec byl rowniez stamtad. Warto poszperac, bo wyglada, ze rodzina ta zyla tam od wiekow.  Biblioteka historii rodzinnej mormonow posiada zmikrofilmowane metryki z tej parafii z lat 1797-1890 (z przerwami)
http://www.familysearch.org/eng/library/fhlcatalog/supermainframeset.asp?display=titlefilmnotes&columns=*%2C0%2C0&titleno=1056315&disp=Metrical+books++

Roman
Renia
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 02, 2009, 08:43:49 »

Panie Romanie , serdecznie dziękuję za podane informacje. Na pewno się przydadzą. Pozdrawiam-Renia Uśmiech
rsakowicz
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2010, 05:57:09 »

Pani Reniu,
Przypadkowo znalazlem jeszcze inna miejscowosc w Kazachstanie, ktora brzmi blizej nazwy wspominanej przez Pani rodzine. Miejscowosc nazywa sie Semipolka, umieszczona jest w polnocnym Kazachstanie. Tak sie zlozylo, ze jest o krok (na Kazachstanskie warunki) od miejsca zsylki mojej rodziny (Nikolaievka). Zalaczam ponizej mape z polozeniem obu miejscowosci:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=103805588086337183265.00047e4f6e081cd9a368c&ll=53.212612,66.533203&spn=6.910312,19.665527&t=h&z=6

Pozdrowienia,

Roman
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: