Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Genealogia - wileńszczyzna  (Przeczytany 6856 razy)
Onufry
Jr. Member
**

« : Maj 03, 2008, 07:53:27 »

Witam

Poszukuje wszelkich osobowych materiałów zródłowych dotyczących rodzin z następujących obszarów:  Kuropol, Kuropole w dawnym powiecie Postawskim,
Dworzec - gmina Gródek, Radoszkowice, Mleckowszczyzna - gmina Krasne w dawnym powiecie Mołodeckim wojewodztwo wileńskie.

Szukam wszelkich informacji o: rodzinie Pietraszkiewicz, Olszewski, Daszkiewicz, Lichaczewski Łukaszewicz, Boczkowski, Rotkiewicz, Lichodziejewski,Protasewicz, Miganowicz, Żardecki,Terpiłowski,Żołnierkiewicz,Pietrucki,Kojrowicz ktore mieszkały na terenie wileńszczyzny, kowieńszczyzny, mińszczyzny, nowogródczyzny. Jak również informacji o rodach Dworzecki, Bohdanowicz / Bogdanowicz, Gnatowski, Hruszwicki, Jażwiński, Kurowski.

Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:43:21 wysłane przez Onufry » Zapisane
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2008, 08:02:41 »

Szanowny Panie Jarosławie,
na stronie znalazł Pan informację o Pietraszkiewiczach. Stopniowo będę zamieszczał dokumenty przedstawicieli innych rodów szlacheckich zamieszkałych na Wileńszczyźnie. Ale to jeszcze musi trochę potrwać.
Pozdrawiam,
c.m.
ejsmont
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2008, 07:46:11 »

Panie Jaroslawie
Odpowiedzialem na Panskie pytanie o Terpilowskich, ale nie w tym temacie co trzeba.
Dysponuje znaczna iloscia materialow o Terpilowwkich z Terpilowicz i okolicznych miejscowosci dekanatu brzeskiego. Z powaqzaniem ejsmonttadeusz@wp.pl
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2008, 11:14:55 »

Może znalazłam kolejny trop rodzinny na cmentarzu Bernardyńskim pod nr 74 jest zdjęcie grobu Józefa Strumiłło.Też w rodzinie mam krewnych o tym nazwisku ze Strebejk i Żejmy.
Pozdrawiam Ala
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2008, 03:51:24 »

Pani Alicjo

W wielkim rodzie Pietraszkiewiczów występują również Strumiłło - Pietraszkiewiczowie.
Powstali z połączenia dwóch rodzin.

Pozdrawiam Jarosław
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2008, 09:58:10 »

Witam
Wiem że byli bracia Strumiła Piotr ,Kostek,Wiktor i my jesteśmy spokrewnieni od Wiktora.
Gordian
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2008, 07:04:10 »

Nad Świsłoczą w grodzieńskiem mieszkało kilka rodzin Daszkiewiczów. Był także ziemiański ród Korybut-Daszkiewiczów. Jest o nim ciekawa książka Marii Korybut- Marciniak: "KRESOWY RÓD KORYBUT DASZKIEWICZÓW" - warto się zapoznać.
Pozdr
Gordian
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2008, 07:25:42 wysłane przez Gordian » Zapisane
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #7 : Maj 09, 2008, 12:48:41 »

Witam

Słyszałem o Korybutach. To był znany ród szlachecki również w Gub.Mińskiej. Niewiem czy moi mieli herb Korybut, być może. Wiem napewno, że była to szlachta.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:41:02 wysłane przez Onufry » Zapisane
Kaleczyc-Kalicki
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2010, 09:54:43 »

Witam

Poszukuje wszelkich osobowych materialow zrodlowych dotyczacych rodziny Kalicki, wywod w Wilnie 1819 r.

Pozdrawiam, Kaleczyc-Kalicki
Kaleczyc-Kalicki
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2010, 10:06:41 »

Witam

Słyszałem o Korybutach. To był znany ród szlachecki również w Gub.Mińskiej. Niewiem czy moi mieli herb Korybut, być może. Wiem napewno, że była to szlachta.
Pozdrawiam

W Minskiej gub. rodziny Korybutow nie bylo. Byli Korbutowie, albo Karaffa-Korbut. W ogule nie znam szlacheckej rodziny z nazwiskom tylko Korybut. Jest nazwiski z przydomkem Korybut-K.-Woroniecki, K.-Daszkiewicz i napewno niektore inne..
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 10:10:34 wysłane przez Kaleczyc-Kalicki » Zapisane
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #10 : Luty 25, 2010, 10:56:40 »

Szanowny Panie

Nie zrozumiał Pan - pisałem przecież o Korybut - Daszkiewiczach a nie o rodzinie Korybutów. Moja wypowiedz odnosiła się do Korybut - Daszkiewiczów

Pozdrawiam
Kaleczyc-Kalicki
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Luty 27, 2010, 12:19:01 »

Szanowny Panie, przepraszam bardzo Uśmiech
 Jeden z rodow, herbu Koribut , o którym mowa w 1476 roku należało do niego Eustathios Daszkiewicz. Od początku XVII wieku. Daszkiewiczowie zaczęła dołączać do nazwiska przydomek Koribut.Rod Daszkiewicz podzielone na sześć działów, wniesione do VI oraz I ksiąg szlachty Wilienskiej, Wołyńskiej i  Mińskiej gub. Inna rodzina Daszkiewiczow, herbu Leliva, pochodzi od pułkownika wojska polskiego Zenona Daszkiewicza (1713) i jest zawarty w części I książki Witebskej gub .

Wywod w Mogilewskej gub. Daszkiewiczow herbu Korybut:
1.1776;
2. 23.07.1795
3. 28.08. 1826 uznany w rossyjskim szlachectwie

Informacja o rodzinie tez powinna byc w herbarzach Niesieckiego i Urusskiego

Z powazeniem, Walenty Kaleczyc-Kalicki
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 12:26:06 wysłane przez Kaleczyc-Kalicki » Zapisane
Data
Newbie
*

« Odpowiedz #12 : Maj 17, 2010, 09:15:15 »

Witam! Panie Onufry! Mój pradziadek był z Daszkiewiczów. Bronisław z Wilna ale ja nie potrafię znaleźś nic o nim. Pracował w 1896-98 w Czasznikach Witebskiej gubernii na fabryce papierowej u Wołodkowicza.
tarnawa
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Maj 17, 2010, 10:22:11 »

Szanowny Panie Onufry,
Pisze Pan:
"...Szukam wszelkich informacji o: rodzinie Pietraszkiewicz, Olszewski, Daszkiewicz, Lichaczewski Łukaszewicz, Boczkowski, Rotkiewicz, Lichodziejewski,Protasewicz, Miganowicz, Żardecki,Terpiłowski,Żołnierkiewicz,Pietrucki,Kojrowicz  ktore mieszkały na terenie wileńszczyzny, kowieńszczyzny, mińszczyzny, nowogródczyzny. Jak również informacji o rodach Dworzecki, Bohdanowicz / Bogdanowicz, Gnatowski, Hruszwicki, Jażwiński, Kurowski..."

Jestem wnukiem Karoliny z Bogdanowiczow Bystramowej. Posiadane dane genealogiczne przekazalem p. dr Markowi Minakowskiemu, ktory jest odpowiedzialny za baze danych Stowarzyszenia Potomkow Sejmu Wielkiego http://www.sejm-wielki.pl/. Znajdzie tam Pan wielu Bogdanowiczow, a moze i czlonkow innych rodow, ktorzy Pana interesuja.

W razie watpliwosci, prosze pytac.

Z uszanowaniem,
Krzysztof Bystram
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: