HannaMałgorzata
Newbie
|
 |
« : Sierpień 06, 2008, 02:41:01 » |
|
Szanowny Panie Bardzo się cieszę, że istnieje taka strona i że można tą droga pozyskiwać bardzo przydatne informacje. Jestem zainteresowana zbudowaniem drzewa genealogicznego mojej rodziny. Mój ojciec urodził się w 1925r. w Ponarach, parafia Boruny w powiecie oszmiańskim. Nazywa się Zabłocki, ale jego pradziad nosił nazwisko Sawicz-Zabłocki. Tata wyprowadził drzewo genealogiczne od swoich dziadków, ale dalej nie możemy pozyskać danych. Kościół w Borunach nie posiada ksiąg metrykalnych, z uzyskanych informacji wynika, że po wojnie zostały częściowo zniszczone, a częściowo wywiezione. Tata był również w urzędzie stanu cywilnego (nie wiem w tej chwili czy w Borunach, Smorgoniach, czy Oszmianie) i tam również nie uzyskał żadnej wskazówki. Czy mogłabym prosić o podpowiedź, czy są jakieś szanse na odnalezienie tych dokumentów, gdzie ich szukać? Pozdrawiam, HannaMałgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2008, 06:19:01 » |
|
Mogę tylko poinformować, że w archiwach wileńskich metryk kościelnych z prafii Boruny nie ma. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Onufry
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2008, 07:26:04 » |
|
Witam
W księgarni B.PRUSA na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie jest książka o rodzie Sawiczów Czesława Sawicza "Wileńszczyzna" - może to będzie ciekawa wskazówka dla Pani poszukiwań czy nawet kontakt z autorem ? tel do wydawnictwa (nie podaję celowo nazwy) 022 699 71 21 kom.0600447463 Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:35:48 wysłane przez Onufry »
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2008, 09:43:28 » |
|
Witam Nazwisko Zabłocki występuje na Kowieńszczyźnie majątek Troniszki powiat Uciana Zabłocki Jarosław.Może tam trzeba poszukać przodków lub jakiś krewnych. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2008, 10:13:21 » |
|
Znalazłam jeszcze u Adama Bonieckiego -Andrzej Zabłocki 1767-1812 Oszmiana -pisarz ziemski. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jadwi1
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2009, 04:50:09 » |
|
Witam. Onufry świetnie Pani poradził. Książka Czesława Sawicza "Wileńszczyzna. Kresy Rzeczypospolitej" jest kopalnią wiedzy o miejscach i ludziach. Zawiera mnóstwo informacji, a czyta się ją tak, jakby się słuchało utalentowanego gawędziarza. O Sawiczu-Zabłockim też Pani przeczyta. Pozdrawiam. Jadwiga z Zambrzyckich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wasili.Yursha
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2010, 09:38:38 » |
|
Coś mamy po tych Sawicz-Zabłockich z Oszmiańszczyzny Zapraszam do kontaktu vasili.yursha@tut.byPozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maria
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2010, 09:14:36 » |
|
Moja babcia Alina z domu Zabłocka , mieszkająca w Oszmiańskim powiecie wyszla za mąż na Władysława Matowskiego. Maria
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wasili.Yursha
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2010, 07:12:46 » |
|
Pani Maria może powiedzić, kto był ojcem tego Władysława Matowskiego? I w jakiej to było miejscowości?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maria
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2010, 05:20:00 » |
|
W poprzedniej informacji mylnie podałam imię mojej babci. Nie Alina tylko Anna z domu sawicz-Zabłocka. Nie znam przodków mojego dziadka Władysława Matowskiego. Mój ojciec urodził się w miejscowości Borcie. Maria
|
|
|
|
|
|
|
|
|
george.mikal
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 01, 2010, 09:03:38 » |
|
maria u r very clever i think.....r not?
|
|
|
|
|
|
george
|
|
|
Wasili.Yursha
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 19, 2010, 08:09:37 » |
|
Pani Maria może powiedzić w jakim roku est urodzony ten Władysław Matowski i coś więciej dodać dannych po Matowskich, bo est mozliwość dołonczyć ten galinka do rodowodu Matowskich/ Pozdrawiam Wasili
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maria
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2010, 09:22:00 » |
|
Nie znam roku urodzenia mojego dziadka Władysława Matowskiego ożenionego z Anną Sawicz - Zabłocką. Mój ojciec Wiktor Matowski urodził się w 1896r. Wiktor miał starszą o 2 lata siostrę Zofię , która zmarła w Rosji ,w wieku 72 lat oraz siostrę chyba o imieniu Alinę, która zamarła przed wojną w wieku 16 lat. Wiktor zmarł w 1972 .Ja niewiele wiem o przodkach Ojca. Maria
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|