Alicja
Jr. Member

|
 |
« : Maj 03, 2008, 09:13:19 » |
|
Witam.Poszukuję danych o rodzinie Czechowicz z Kowieńszczyznya także Gwoździńskich.Trochę danych mam ale nie mogę odnaleźć pewnych dat i miejsc urodzenia.Cieszę się że ta strona powstała. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2008, 09:22:27 » |
|
Pani Alicjo, proszę napisać więcej na temat Czechowiczów na mój mail. Porozmawiam z przyjaciółmi genealogami, którzy zajmują się Kowieńszczyzną i być może będą mieli jakieś informacje. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2008, 09:28:09 » |
|
Witam Panie Czesławie Bardzo dziękuje zaraz wyśle.Postaram się spisać wszystko co mam. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2008, 09:33:20 » |
|
Mam jeszcze pytanie,chciałam się dowiedzieć w którym roku został zlikwidowany cmentarz kóry był w samym centrum Kowna,tam jest teraz park.Na tym cmentarzu był pochowany mój dziadek Klety Czechowicz.A potem przeniesiony przy likwidacji tego cmentarza na jakiś inny ale dokładnie nie wiem dokąd. Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2008, 09:43:00 » |
|
Pani Alicjo, przede wszystkim zajmuję się Wileńszczyzną. Co dotyczy Kowna muszę zapytać swoich przyjaciół lub dodatkowo poszperać na ten temat. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ejsmont
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2008, 01:26:49 » |
|
Pozdrawiam ! Posiadam dośc duzo materialow o Terpilowskich z Terpilowicz i innych okolicznych miejscowosci z dekanatu Brzeskiego, ale jeszcze niekomletne. Chetnie nawiąze wspoldzialanie. Z powaqzaniem ejsmonttadeusz@wp.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2008, 01:39:57 » |
|
Witam Czy coś Panu mówi nazwisko Eymont czy pisownia była różna i Ejmont.Bo mam w dalszej rodzinie to nazwisko.Wieczorem sprawdze to napiszę dokładniej. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2008, 02:04:23 » |
|
Pani Alicjo, Spotykałem w metrykach parafialnych m. Wilna oraz w parafii muśnickiej dekanatu wileńskiego w drugiej połowie XIX w. rodzinę Ejmont h. Jastrzębiec. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ejsmont
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2008, 07:37:20 » |
|
Pani Alicjo ! Co do rodu Ejsmont [ Ejsymont, Eysymont, Eyssymont, Ejsmond, Ejsmondt, Esmont, Eśmont, Esmąt, itd, itd] , wystepuje kilkadziesiat odmian pisowni tego nazwiska. Np, ja obecnie pisze sie Ejsmont, ale moj pradziadek pisal sie Ejsymont, a prapradziadek Ejssymont, a okoliczni sasiedzi na mojego ojca wołali Eśmont. Z powazaniem, tadeusz ejswmont
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2008, 11:06:28 » |
|
Moja praprababka nazywała się Leokadia Eimantaite żona Jakuba Cekaviciusa tak po litewsku to brzmi a po polsku Jakub Czechowicz i Leokadia Eimant lub Ejmant czy Ejmont nie wiem.Ślub może wzięli w 1851 r. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2008, 12:35:12 » |
|
Witajcie Poszukuje spisu z cmentarza który był w Kownie od 1847 r. do 01.06.1959r.wtedy to uległ likwidacji.Cmentarz mieścił się przy obecnej ul.Vytauto .Tam jest teraz park.Gdzie szukać tego spisu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 23, 2008, 12:13:02 » |
|
W spisie do wyborów znalazłam na str.3 Franca Czechowicz,na str.4 poz.18 Iwan Czechowicz i poz.30 Apolonia Czechowicz z jakich to rejonów jest ? Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 23, 2008, 08:59:00 » |
|
Witam Panie Czesławie Byłam w sobotę i niedzielę w Wilnie i niestety natknęłam się na Swięto.Nawet zrobiłam sobie spacer na ul.Kauno .Archiwum też nie pracowało.Ale widziałam Wilno i to było pocieszeniem na ten niefart. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 11:00:04 » |
|
Poszukuję informacji na temat dworu Nacuny na kowieńszczyźnie niedaleko Kiejdan. Ala
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 11:29:11 wysłane przez Alicja »
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 12, 2008, 08:38:30 » |
|
Witam Dziękuję za informację Panie Czesławie ,byłam w ubiegłym tygodniu w Kownie i uzyskałam informacje na temat mojej rodziny no dalsze poszukiwania będą w Archiwum w Wilnie.Odwiedziłam też kościół Św.Krzyża w Kownie tam także znajdują się informacje w księgach. Pozdrawiam Ala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|