Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kowieńszczyzna  (Przeczytany 5137 razy)
Alicja
Jr. Member
**

« : Maj 03, 2008, 09:13:19 »

Witam.Poszukuję danych o rodzinie Czechowicz z Kowieńszczyznya także Gwoździńskich.Trochę danych mam ale nie mogę odnaleźć pewnych dat i miejsc urodzenia.Cieszę się że ta strona powstała.
Pozdrawiam Ala
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2008, 09:22:27 »

Pani Alicjo,
proszę napisać więcej na temat Czechowiczów na mój mail.
Porozmawiam z przyjaciółmi genealogami, którzy zajmują się Kowieńszczyzną i być może będą mieli jakieś informacje.
c.m.
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2008, 09:28:09 »

Witam Panie Czesławie
Bardzo dziękuje zaraz wyśle.Postaram się spisać wszystko co mam.
Pozdrawiam Ala 
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2008, 09:33:20 »

Mam jeszcze pytanie,chciałam się dowiedzieć w którym roku został zlikwidowany cmentarz kóry był w samym centrum Kowna,tam jest teraz park.Na tym cmentarzu był pochowany mój dziadek Klety Czechowicz.A potem przeniesiony przy likwidacji tego cmentarza na jakiś inny ale dokładnie nie wiem dokąd.
Ala
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2008, 09:43:00 »

Pani Alicjo,
przede wszystkim zajmuję się Wileńszczyzną. Co dotyczy Kowna muszę zapytać swoich przyjaciół lub dodatkowo poszperać na ten temat.
c.m.
ejsmont
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2008, 01:26:49 »

Pozdrawiam !

Posiadam dośc duzo materialow o Terpilowskich z Terpilowicz i innych okolicznych miejscowosci z dekanatu Brzeskiego, ale jeszcze niekomletne.  Chetnie nawiąze wspoldzialanie. Z powaqzaniem  ejsmonttadeusz@wp.pl
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2008, 01:39:57 »

Witam
Czy coś Panu mówi nazwisko Eymont czy pisownia była różna i Ejmont.Bo mam w dalszej rodzinie to nazwisko.Wieczorem sprawdze to napiszę dokładniej.
Pozdrawiam Ala
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2008, 02:04:23 »

Pani Alicjo,
Spotykałem w metrykach parafialnych m. Wilna oraz w parafii muśnickiej dekanatu wileńskiego w drugiej połowie XIX w. rodzinę Ejmont h. Jastrzębiec.
c.m.
ejsmont
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2008, 07:37:20 »

Pani Alicjo !
Co do rodu Ejsmont [ Ejsymont, Eysymont, Eyssymont, Ejsmond, Ejsmondt, Esmont, Eśmont, Esmąt, itd, itd] , wystepuje kilkadziesiat odmian pisowni tego nazwiska. Np, ja obecnie pisze sie Ejsmont, ale moj pradziadek pisal sie Ejsymont, a prapradziadek Ejssymont, a okoliczni sasiedzi na mojego ojca wołali Eśmont.
Z powazaniem, tadeusz ejswmont
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2008, 11:06:28 »

Moja praprababka nazywała się Leokadia Eimantaite żona Jakuba Cekaviciusa tak po litewsku to brzmi a po polsku Jakub Czechowicz i Leokadia Eimant lub Ejmant czy Ejmont nie wiem.Ślub może wzięli w 1851 r.
Pozdrawiam Ala
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2008, 12:35:12 »

Witajcie
Poszukuje spisu z cmentarza który był w Kownie od 1847 r. do 01.06.1959r.wtedy to uległ likwidacji.Cmentarz mieścił się przy obecnej  ul.Vytauto .Tam jest teraz park.Gdzie szukać tego spisu?
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #11 : Maj 23, 2008, 12:13:02 »

W spisie do wyborów znalazłam na str.3 Franca Czechowicz,na str.4 poz.18 Iwan Czechowicz i poz.30 Apolonia Czechowicz z jakich to rejonów  jest ?
Ala
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 23, 2008, 08:59:00 »

Witam Panie Czesławie
Byłam w sobotę i niedzielę w Wilnie i niestety natknęłam się na Swięto.Nawet zrobiłam sobie spacer na ul.Kauno .Archiwum też nie pracowało.Ale widziałam Wilno i to było pocieszeniem na ten niefart.
Pozdrawiam Ala
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 11:00:04 »

Poszukuję informacji na temat dworu Nacuny na kowieńszczyźnie niedaleko Kiejdan.
Ala
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 11:29:11 wysłane przez Alicja » Zapisane
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #14 : Październik 12, 2008, 08:38:30 »

Witam
Dziękuję za informację Panie Czesławie ,byłam w ubiegłym tygodniu w Kownie i uzyskałam informacje na temat mojej rodziny no dalsze poszukiwania będą w Archiwum w Wilnie.Odwiedziłam też kościół Św.Krzyża w Kownie tam także znajdują się informacje w księgach.
Pozdrawiam Ala
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: