Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Poszukuje rodziny Wróblewskich ,Władyczko ...  (Przeczytany 2152 razy)
Helak
Newbie
*

« : Czerwiec 17, 2008, 03:03:07 »

Witam serdecznie
Nie wiem czemu watek który wysłałam, sie nie pojawił..no cóż zacznę od nowa.

Poszukuje wiadomości o:
 Zarządzającego apteką (kierownika?)  jakiegoś lazaretu szpitala wojskowego w Nowogrodzie -Władysława Fiodorowicza (czyli syna Teodora) Wróblewskiego. Nazwisko może występować również jako Fiedorowicz.(pocztówka z lat 1905), miał ciocie Beate...

Rodziny dr.prof.Stanisława Karola Władyczko . Neurologa, psychiatry zasłużonego dla Uniwersytetu Wileńskiego.
Oraz  informacji o jego przyjacielu Władysławie Wróblewskim  (być może pierwsza i druga osoba wymieniana przez mnie, to ta sama ).
Rodziny z miejscowości Pocztów,majątek carskiego żołnierza.Niestety nie wiem jak do tej pory nic więcej.
Rodziny z Truskawca , prapradziadek  od strony babci był częstym gościem w majątku pani Anieli -lub Amnieli , na pewno w latach 1926-30-36r.
Szukam również wiadomości , kim mogły bycz w hierarchii  kościoła osoby przedstawione  na fotografiach (1,2,3,), gdyż  na forum na którym figuruje  (genealogia polski ), nikt nie był w stanie mi pomoc.

Rodzina której szukam, prawdopodobnie pochodzi od strony dziadka, którego rodzice uciekli do Polski, zmieniając nazwisko .

Narazie kieruje sie wyłącznie posiadanymi przeze mnie fotografiami wykonanymi  miedzy innymi w : Moskwie, Kownie,Kijowie,Nowgorodku,   Wilnie  ( wykonanych przy ul.Tatarskiej 1 ,róg w Mickiewicza. Foto Cynkografja "Ars"  i  A.Cynowiec A.Mickiewicza 11.)...Zdjecia byly wykonywane przez takich fotografow jak :G.T.Trunow :Nadworny Fotograf Maksa I i Karola Serbskiego, Wielkiego Księcia Austriackiego, Księcia Mołdawii i Księcia Szwecji i Norwegii, M.Konarski  ktory rowniez byl nadwornym fotografem ,J.Boretti i wielu innych, ktorych nazwiska nie jestem w stanie przetlumaczyc.

Na stronie głownej w Postaciach mieszkajacych w Wilenszczyznie jest portret osoby, podobnej do tej na mojej fotografii. Nie bede mowic o kogo chodzi, gdyz niechciala bym nic sugerowac.

Wiekszosc zdjec zamieszczam ponizej, poniewaz tylko po rozpoznaniu ich , bede mogla  brnac dalej w poszukiwaniach.

Z powazaniem
Izabela  Helak
Helak
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2008, 03:09:59 »

Zdjecia " mezczyzna" , prawdopodobnie biskupa i...Co?
Wykonane w Nowgoródku ok 1850-1890   a zdjecie siostry ?  w Moskwie w 1882r
Helak
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2008, 03:29:26 »

Kolejne zdjecia
Helak
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2008, 03:30:21 »

Uśmiech
Helak
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2008, 03:31:03 »

Uśmiech
Helak
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2008, 03:34:12 »

Ostatnie zdjecie do Wyprawa Wiedniowa Ku czci Jana Sobieskiego 9-14wrzesnia 1933r. w samochodzie siedzi  prapradziadek ( wysoki mezczyzna, w jasnym kapeluszu )

Trzecie zdjecie od dolu : prapradziadek na ganku w majatku p.Anieli w Truskawcu lipiec 1930r.

Za wszelkie informacje bede wdzieczna.

Z powazaniem
Izabela Helak
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 11:48:16 wysłane przez Helak » Zapisane
Kaleczyc-Kalicki
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2010, 04:39:25 »

Niektore Wroblewscy szukali szlaciectwo i wolnosc od Radziwillow w Minskim powiacie, pocz. 19 w.

Z powazeniem, Walenty Kaleczyc-Kalicki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: