Helak
Newbie
|
 |
« : Czerwiec 17, 2008, 03:03:07 » |
|
Witam serdecznie Nie wiem czemu watek który wysłałam, sie nie pojawił..no cóż zacznę od nowa.
Poszukuje wiadomości o: Zarządzającego apteką (kierownika?) jakiegoś lazaretu szpitala wojskowego w Nowogrodzie -Władysława Fiodorowicza (czyli syna Teodora) Wróblewskiego. Nazwisko może występować również jako Fiedorowicz.(pocztówka z lat 1905), miał ciocie Beate...
Rodziny dr.prof.Stanisława Karola Władyczko . Neurologa, psychiatry zasłużonego dla Uniwersytetu Wileńskiego. Oraz informacji o jego przyjacielu Władysławie Wróblewskim (być może pierwsza i druga osoba wymieniana przez mnie, to ta sama ). Rodziny z miejscowości Pocztów,majątek carskiego żołnierza.Niestety nie wiem jak do tej pory nic więcej. Rodziny z Truskawca , prapradziadek od strony babci był częstym gościem w majątku pani Anieli -lub Amnieli , na pewno w latach 1926-30-36r. Szukam również wiadomości , kim mogły bycz w hierarchii kościoła osoby przedstawione na fotografiach (1,2,3,), gdyż na forum na którym figuruje (genealogia polski ), nikt nie był w stanie mi pomoc.
Rodzina której szukam, prawdopodobnie pochodzi od strony dziadka, którego rodzice uciekli do Polski, zmieniając nazwisko .
Narazie kieruje sie wyłącznie posiadanymi przeze mnie fotografiami wykonanymi miedzy innymi w : Moskwie, Kownie,Kijowie,Nowgorodku, Wilnie ( wykonanych przy ul.Tatarskiej 1 ,róg w Mickiewicza. Foto Cynkografja "Ars" i A.Cynowiec A.Mickiewicza 11.)...Zdjecia byly wykonywane przez takich fotografow jak :G.T.Trunow :Nadworny Fotograf Maksa I i Karola Serbskiego, Wielkiego Księcia Austriackiego, Księcia Mołdawii i Księcia Szwecji i Norwegii, M.Konarski ktory rowniez byl nadwornym fotografem ,J.Boretti i wielu innych, ktorych nazwiska nie jestem w stanie przetlumaczyc.
Na stronie głownej w Postaciach mieszkajacych w Wilenszczyznie jest portret osoby, podobnej do tej na mojej fotografii. Nie bede mowic o kogo chodzi, gdyz niechciala bym nic sugerowac.
Wiekszosc zdjec zamieszczam ponizej, poniewaz tylko po rozpoznaniu ich , bede mogla brnac dalej w poszukiwaniach.
Z powazaniem Izabela Helak
|