Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tejszerski herbu Kosciesza  (Przeczytany 701 razy)
ewab
Newbie
*

« : Marzec 13, 2010, 12:23:53 »

Slyszalam od kuzyna, iz moj pradziadek Marcin Tejszerski (z okolic Konstantynowa k/Swira a od poczatku XX w mieszkaniec Wilna) legitymowal sie herbem Kosciesza. Jedynym herbarzem, ktory laczy to nazwisko z podanym herbem jest herbarz Tadeusza Gajla. Skontaktowalam sie z nim, ale on jako grafik nie przechowuje wszystkich dokumentow zrodlowych. Gdzie moge znalezc dokument potwierdzajacy szlachectwo pradziadka?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2010, 09:39:25 »

nazwisko Tejszerski w swoich badaniach dotyczące szlachty Wileńszczyzny spotkałem parę razy. Wszystkie dokumenty potwierdzające pochodzenie szlacheckie osób były wysyłane na potwierdzenie do Petersburga. Myślę, że trzeba skierować swoje poszukiwania do archiwów w Peterburgu.
c.m.
ewab
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2010, 01:04:16 »

Bardzo dziekuje za uwage i tak szybka odpowiedz. Czy moze moglby mi Pan cos powiedziec na temat nazwiska ¨Pruszak (Jozef Pruszak to moj pra-pradziadek ) i Karoliny Wialbut (to zona Onufrego Tejszerskiego).
Ewab
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2010, 02:13:40 »

nie zajmuję się etymologią nazwisk a więc nie mogę nic powiedzieć na temat nazwiska Pruszak. Nazwisko Wialbut kilka razy spotykałem w metrykach parafialnych w Wilnie.
c.m.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: