Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Poszukuje informacji o moich przodkach z Wilna: STROBEJKO i ŁOJKO  (Przeczytany 1067 razy)
Elzbieta
Newbie
*

« : Luty 05, 2010, 04:55:52 »

Witam,
Poszukuje informacji o moich pradziadkach ktorzy brali slub w Wilnie w Parafii Sw. Jana w roku 1881. Sa to Jozefa Strubejko i Ignacy Łojko.
Mieli oni czworo dzieci : Ignacego ( ur. 1887), Marie, Anne i Kazimiere ( moja babcia , urodzona w 1893 roku).  Dwoje dzieci chrzczonych bylo w Parafii Sw. Jana i dwoje w Prafii Sw. Piotra i Pawla. Prababzcia Jozefa Strobejko pochodzila ze szlachty, a jej rodzicami byli Jozefat i Franciszka z domu Rozwodowska (lub Rozwadowska).  Ktoras z jej corek  Anna  Dabrowska lub Maria PIKC spoczywa na cmetnatrzu na Rossie.
Bardzo prosze  o pomoc .
Pozdrawiam bardzo serdecznie
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 06:58:04 wysłane przez Elzbieta » Zapisane
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 05:19:13 »

W swoich badaniach w powiecie wileńskim i lidzkim w  dokumentach za XIX w. nie spotkałem się z rodziną szlachecką Strubejko. Spotkałem się zaś z rodziną szlachecką Łojków pieczętujących się herbem Wąż.
c.m.
Elzbieta
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 05:30:37 »

Bardzo dziekuje za informacje.
Informacje te (o pochodzeniu mojej prababci) znalazlam w ksiegach koscielnych (akty ślubu ze strony epaveldas.lt) gdzie zaznaczono  "pochodzenie szlacheckie" panny młodej. Faktycznie całe zycie słyszalam, że to raczej pradziadek miał pochodzenie czego nie pokazuje jednqk wpis w księdze (a scislej mowic tlumaczenie na jezyk polski bo oryginal jest w jezyku rosyjskim ,bardzo  trudny do odczytania).   
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 06:58:54 wysłane przez Elzbieta » Zapisane
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2010, 05:33:44 »

proszę przysłać skan. Postaram się odczytać.
c.m.
Kaleczyc-Kalicki
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2010, 04:34:58 »

Rodzina Lojkow tez wywodzila sie w gub. Minskiej. Herbu waz.  Protoplasta- urodzony Stanislaw Lojko, wozny Minski, 1644 r. Mieszkali tez pod Kojdanowo.

Z powazeniem, Walehty Kaleczyc-Kalicki
Elzbieta
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2010, 02:37:49 »

Bardzo Panu dziekuje za informacje. Moj problem polega na tym, ze w tak duzej ilosci galezi z nazwiskiem Lojko trudno mi znalesc informacje do ktorej nalezal moj pradziadek Ignacy Lojko.

Jeszcze raz dziekuje Panu.
Z powazaniem
Elzbieta
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: