Elzbieta
Newbie
|
 |
« : Luty 05, 2010, 04:55:52 » |
|
Witam, Poszukuje informacji o moich pradziadkach ktorzy brali slub w Wilnie w Parafii Sw. Jana w roku 1881. Sa to Jozefa Strubejko i Ignacy Łojko. Mieli oni czworo dzieci : Ignacego ( ur. 1887), Marie, Anne i Kazimiere ( moja babcia , urodzona w 1893 roku). Dwoje dzieci chrzczonych bylo w Parafii Sw. Jana i dwoje w Prafii Sw. Piotra i Pawla. Prababzcia Jozefa Strobejko pochodzila ze szlachty, a jej rodzicami byli Jozefat i Franciszka z domu Rozwodowska (lub Rozwadowska). Ktoras z jej corek Anna Dabrowska lub Maria PIKC spoczywa na cmetnatrzu na Rossie. Bardzo prosze o pomoc . Pozdrawiam bardzo serdecznie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 06:58:04 wysłane przez Elzbieta »
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 05:19:13 » |
|
W swoich badaniach w powiecie wileńskim i lidzkim w dokumentach za XIX w. nie spotkałem się z rodziną szlachecką Strubejko. Spotkałem się zaś z rodziną szlachecką Łojków pieczętujących się herbem Wąż. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elzbieta
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 05:30:37 » |
|
Bardzo dziekuje za informacje. Informacje te (o pochodzeniu mojej prababci) znalazlam w ksiegach koscielnych (akty ślubu ze strony epaveldas.lt) gdzie zaznaczono "pochodzenie szlacheckie" panny młodej. Faktycznie całe zycie słyszalam, że to raczej pradziadek miał pochodzenie czego nie pokazuje jednqk wpis w księdze (a scislej mowic tlumaczenie na jezyk polski bo oryginal jest w jezyku rosyjskim ,bardzo trudny do odczytania).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 06:58:54 wysłane przez Elzbieta »
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2010, 05:33:44 » |
|
proszę przysłać skan. Postaram się odczytać. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaleczyc-Kalicki
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2010, 04:34:58 » |
|
Rodzina Lojkow tez wywodzila sie w gub. Minskiej. Herbu waz. Protoplasta- urodzony Stanislaw Lojko, wozny Minski, 1644 r. Mieszkali tez pod Kojdanowo.
Z powazeniem, Walehty Kaleczyc-Kalicki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elzbieta
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2010, 02:37:49 » |
|
Bardzo Panu dziekuje za informacje. Moj problem polega na tym, ze w tak duzej ilosci galezi z nazwiskiem Lojko trudno mi znalesc informacje do ktorej nalezal moj pradziadek Ignacy Lojko.
Jeszcze raz dziekuje Panu. Z powazaniem Elzbieta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|