Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podborze - rodzina Wołochowiczów.  (Przeczytany 1213 razy)
litawor
Newbie
*

« : Marzec 28, 2010, 07:41:48 »

Witam serdecznie !

Piszę aż z Poznania, chciałbym odtworzyć drzewo rodzinne mojego stryja Evalda Wołochowicza, który urodził się 26 czerwca 1944 roku w Pabar*e. Mam do Państwa pytanie, jak wygląda herb Wołochowiczów, czy jest taki (bo rodzinę mam bądź chłopską bądź szlachecką), wnioskując z danych zaczytanych m.in. na jakże potrzebnej stronie Pana Czesława.
Sam już poczyniłem pewne odkrycia, lecz potrzebna mi fachowa pomoc. Skierowano mnie do Archiwum Wileńskiego przy Savanoriu g. Stamtąd podobno można uzyskać wiadomości drogą via sieć. I jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwe nabycie książki Pana Czesława ,,Rody szlacheckie w powiecie lidzkim XIX wieku" ? Kiedy tę książkę wydadzą w Koronie ?

Pozdrawiam mocno z grodu Przemysława

artur
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2010, 09:43:34 »

Rodzina Wołochowiczów pieczętowała się herbem Radwan. Wygląd herbu można bez trudu znaleść w każdym herbarzu.
Wołochowiczowie, jak mi wiadomo, mieszkali w powiecie lidzkim już w XVII wieku w miejscowości Wołochowicze.
Książkę pt. "Rody szlacheckie  na Litwie w XIX wieku. Powiat lidzki"można kupić u autora.
c.m.
MS
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2010, 09:31:56 »

Panie Arturze,

Również mam przodków wśród Wołochowiczów z Wilna. Może wymienimy się informacjami ?
Tel: 601 36 33 09.

Michał
litawor
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2010, 01:30:44 »

Pozdrawiam serdecznie panie Michale. U nas w Poznaniu jest kilku Wołochowiczów. Byłem tam pod Wilnem w rodzinnej wiosce, litewskie Valakavičiai w 2009 roku. Piękna okolica i mili ludzie... Niestety nie pamiętają mojego stryja, trochę się nie dziwię, bowiem wuj urodził się w pobliskim Podborzu i wyjechali stamtąd do Polski jak miał kilka lat, ...mogą nie pamiętać.No Litwa to tylko miejsce urodzenia, a może aż miejsce urodzenia, ponieważ Litwa to kochany kraj każdemu Polakowi. Same Wołochowicze wywarły na mnie olbrzymie wrażenie, szczególnie Puszcza Rudnicka. Takie to piękne ,,gniazdo".
A u nas w Poznaniu, Panie Michale, żyje jak wspomniałem kilku Wołochowiczów, mój stryj zmarł w 2003 roku. Wiem, że w innych miastach Korony żyje jeszcze dalsza część rodziny. Z jakiego miasta Pan pochodzi Panie Michale ?
Nie wiem czy będę Panu pomocny, jako ciekawostkę mogę podać, że opracowałem filogenezę pochodzenia i narodzin nazwiska Wołochowicz (nie herbu, za wieści o herbie jeszcze raz bardzo dziękuję Panu Czesławowi) Jeśli to Pana ciekawi, proszę dać znać.
Pozdrawiam serdecznie z grodu Przemysława.
Bywaj zdrów Panie Michale.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: