litawor
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2010, 01:30:44 » |
|
Pozdrawiam serdecznie panie Michale. U nas w Poznaniu jest kilku Wołochowiczów. Byłem tam pod Wilnem w rodzinnej wiosce, litewskie Valakavičiai w 2009 roku. Piękna okolica i mili ludzie... Niestety nie pamiętają mojego stryja, trochę się nie dziwię, bowiem wuj urodził się w pobliskim Podborzu i wyjechali stamtąd do Polski jak miał kilka lat, ...mogą nie pamiętać.No Litwa to tylko miejsce urodzenia, a może aż miejsce urodzenia, ponieważ Litwa to kochany kraj każdemu Polakowi. Same Wołochowicze wywarły na mnie olbrzymie wrażenie, szczególnie Puszcza Rudnicka. Takie to piękne ,,gniazdo". A u nas w Poznaniu, Panie Michale, żyje jak wspomniałem kilku Wołochowiczów, mój stryj zmarł w 2003 roku. Wiem, że w innych miastach Korony żyje jeszcze dalsza część rodziny. Z jakiego miasta Pan pochodzi Panie Michale ? Nie wiem czy będę Panu pomocny, jako ciekawostkę mogę podać, że opracowałem filogenezę pochodzenia i narodzin nazwiska Wołochowicz (nie herbu, za wieści o herbie jeszcze raz bardzo dziękuję Panu Czesławowi) Jeśli to Pana ciekawi, proszę dać znać. Pozdrawiam serdecznie z grodu Przemysława. Bywaj zdrów Panie Michale.
|