Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Miładowscy, Chorociej  (Przeczytany 677 razy)
draniusz
Newbie
*

« : Kwiecień 21, 2010, 09:08:39 »

Witam Państwa!.

Jak zapewne większość z Państwa tutaj piszących zajmuję się historią Rodziny.
Dzieje mojej związane są raczej z ziemią nowogródzką (Kleck, Baranowicze) i mińską, ale natrafiłem na informacje o migracji na początku XIX w. jednej z gałęzi Rodziny Miładowskich do Wilna i w jego okolice.
Oto informacje, które posiadam:

MIŁADOWSKI Kazimierz, syn Kaliksta, zapisany do ksiąg szlachty guberni wileńskiej w 1834 r.
MIŁADOWSKI Jan, syn Teofila, ur. 1819 r., zamieszkały: gubernia kowieńska, powiat wiłkomirski: Wiłkomierz. Wiek 49 lat, żonaty, wyznania prawosławnego. Buchalter w miejskiej „dumie”, od 20 września 1866 r. („Aдрес-календарь” wileńskiego general-gubernatorstwa na 1868 r.)
MIŁADOWSKI Paweł Józef – syn Jana. W księdze zgonów parafii św. Jana w Wilnie z roku 1905 figuruje pod numerem 247 zapis: „10 marca 1905 roku w szpitalu Sawicz?? Zmarł Paweł Józef Iwanowicz Miładowski, dworzanin (szlachcic), mający 47 lat; pozostawił żonę Darię z.d. Chorociej i dzieci: Jana, Bronisława, Piotra i Józefa. Ciało jego pochowano na cmentarzu Rossa.”
Jeśli chodzi o Pawła Józefa to w Polsce mieszkają Jego potomkowie i pozyskałem od nich wiele informacji na temat jego dzieci. Natomiast nie wiem nic na temat rodzeństwa i przodków... Poszukuję również informacji o Rodzinie Chorociej...

Ponadto w  spisie uprawnionych do głosowania do parlamentu w Wilnie sporządzonym w 1906 r. znajdują się:
MIŁADOWSKI Józef (Osip Juriewicz) – syn Jerzego.
MIŁADOWSKI Paweł (Juriewicz) – syn Jerzego.

Czy w swoich poszukiwaniach natknęli się Państwo na to nazwisko? Może występować również zapisane jako "Miłodowski".

Serdecznie pozdrawiam. Dariusz MIładowski
Chorociej
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2010, 12:10:20 »

Witam

Właśnie mam na nazwisko Chorociej i sam jestem mocno zainteresowany swoimi przodkami mam  informacje kierujące mnie na ziemię Litewską  w pobliże miejscowości Merkine i Marcinkańce .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: