Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gdzie znaleźć informacje??  (Przeczytany 2078 razy)
Chatmann
Gość
« : Wrzesień 04, 2010, 10:55:18 »

Witam serdecznie

Mam pewien problem. Otóż poszukuje informacji o swoich przodkach z Litwy ale nie wiem gdzie mam szukać. Mój dziadek, jego ojciec i jego rodzeństwo urodzili się w zaścianku Kukieniszki (gmina wiejska Kiemieliszki, powiat święcański, województwo wileńskie) obecnie terytorium Białorusi. Nie wiem do jakiej parafii należeli, nie wiem też jaki dekanat, ale wiem, że byli wyznania rzymsko-katolickiego. Szukałem na tej stronie w spisie miejscowośco powiatu święcańskiego, ale nie ma. Wiem że w Kiemieliszkach jest Kościół rzymsko-katolicki, może do tej parafii należeli. Szukałem w zbiorach litewskiego archiwum, ale nie ma wogóle takich miejscowości jak Kukieniszki czy Kiemieliszki. Może mi ktoś pomóc, naprowadzić na odpowiednią parafię, bo stoję w miejscu. Proszę o odpowiedź jeżeli ktoś może mi pomóc
mol80
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2010, 11:02:28 »

Drogi forumowiczu Chatmann,
myślę, że za łatwo chcesz osiągnąć swój cel.
Proponuję Ci najpierw sprawdzenie dokumentów w USC w miejscowości, do której przyjechli Twoi przodkowie. Wystarczy poprosić o pełny akt urodzenia za jedyne 33 zł. W tym dokumencie znajdziesz wiele informacji... Tam upewnisz się czy chodzi o Kiemieliszki czy Konwaliszki.
Można też poszukać informacji w internecie http://radzima.net/pl
pozniej poszukać miejscowości na mapie WIG  i w miarę odszukac blisko kościół  w odpowiednim arkuszu http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100. Następny krok to sprawdzenie parafii można w katalogach diecezji Wileńskiej http://pbc.biaman.pl/dlibra/results?action=SearchAction&QI=3F62A9E9B8953DFEDFA4C60740844E8F-3.
powodzenia
Chatmann
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2010, 03:30:20 »

Jestem na 100% pewny że chodzi o zaścianek Kukieniszki (Kukianiszki) który znajdował się w gminie wiejskiej Kiemieliszki w powiecie święcańskim. Wiem że właśnie tam urodził się mój dziadek Władysław Jankojć (02.12.1921 roku), jego ojciec Antoni oraz dziadek również Antoni. Wszyscy oni byli wyznania rzymsko-katolickiego a należeli do parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Kiemieliszkach, dekanat Worniany.
rsakowicz
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2010, 05:05:50 »

Zascianek Kukieniszki nalezal do parafii PW Narodzenia Najswietszej Marii Panny w Kiemieliszkach. Biblioteka Historii Rodzinnej Mormonow ma zmikrofilmowane ksiegi z Kiemieliszek 1797-1897. Filmy zostaly zrobione w archiwum Litewskim w Wilnie i Bialoruskim w Grodnie (tam wiec znajduja sie orginaly).
Miejscowosc Kukieniszki znalezc mozna na mapie WIG "Michaliszki"
http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/P29_S42_MICHALISZKI_300dpi.jpg

Lezy ona na poludniowym brzegu Wilji (lewy dolny rog mapy)
Chatmann
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2010, 10:51:31 »

rsakowicz masz rację są księgi z parafii w Kiemieliszkach z lat 1797-1897. Trzeba tylko zamówić odpowiednie mikrofilmy, zarezerwować czytnik, wynająć kogoś kto zna kościelny rosyjski i łaciński i można jechać do Wrocławia rozpocząć poszukiwania. Dzięki za pomoc.
mol80
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 15, 2010, 12:44:33 »

Witam,
w Wilenskim archiwum ksiegi wydaja besplatnie. Rosyjski koscielny jest prosty, prawie niczym sie nie rozni od normalnego. do 1848 ksiegi byly prowadzone po polsku, nastepnie po rosyjsku.
Chatmann
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2010, 05:26:27 »

mol80 ale trzeba osobiście się do nich zgłosić czy można wysłać maila z prośbą o udostepnienie w wersji cyfrowej w wirtualnym archiwum???
mol80
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 18, 2010, 09:43:07 »

niestety trzeba personalnie się zgłaszać. Najpierw trzeba wypełnić dokumenty (chyba 1 czy 2) na prace w archiwum. Pozniej trzeba pobawic sie w odszukanie konkretnych rzeczy w spisach i na następny dzień przynoszą to co zamawiasz. Jedynie mikrofilmy można przeglądać w ten sam dzień...
Chatmann
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 18, 2010, 10:10:42 »

No to mnie pocieszyłeś. Wcale nie uśmiecha mi się do Wilna jechać. Chyba zamówię mikrofilmy u Mormonów. W końcu do Wrocławia bliżej. No i po polsku mówią :-)
mol80
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 20, 2010, 09:13:35 »

W Wilnie w archiwum też mówją po polsku Uśmiech
tak żyeby było ciekawiej, powiem że w Wilnie są spisy parafian, jest to pomocne w przeszukiwaniu ksiąg metrykalnych. Wówczas wiadomo kto jest kogo ojcem synem... ile było dzieci w rodzinie... oraz zmniejsza to ewentualna pomylke. czesto bywa tak, ze nawet w jednej wsi mieszkało kilka osób o tym samym imieniu i nazwisku...
życzę powodzenia!!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: