Szanowny Panie Czesławie
Chciałem się dowiedzieć jakich nazwisk dotyczyć będzie publikacja - czy chodzi o te rodziny które są wymienione na stronie genealogia lt wraz ze skanami z Ksiegi Genealogicznej Gubernii Litewskiej czy też chodzi o wszystkie rodziny wpisane jako szlachta gubernii wileńskiej w XIX wieku? Bardzo mnie ciekawi jak obszerna będzie to publikacja? - oby jak najobszerniejsza!

Ciekawi mnie też jak obszerne będą informacje o poszczególnych rodzinach? Czy będzie to rodzaj spisu czy również będzie to rodzaj monografii poświęconej całemu akwarium szlacheckiemu, wraz z jej obyczajami, kulturą, historią etc?
PS.
Napewno wielką sprawą byłoby zamieszczenie wskazówek co do poruszania się po zbiorach archiwalnych Państwowego Archiwum Historycznego w Wilnie, opisu zbiorów, tego co można w nich znależć, warto było by dodać spisu wszystkich muzeów na terenie Litwy poświęconych m.in szlachcie polskiej i litewskiej oraz ziemiaństwu. A może to na odrębną książkę? Można by wówczas zaplanować sobie trasy z uwzględnieniem takich dóbr kultury.
Pozdrawiam