Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Książka  (Przeczytany 2023 razy)
Onufry
Jr. Member
**

« : Listopad 02, 2008, 11:40:31 »

Szanowny Panie Doktorze

Czy przygotowywuje Pan może jakąś książkę o szlachcie gubernii wileńskiej?
Wspaniale nie mogę się doczekać! Może uchyli Pan rąbka tajemnicy ? Uśmiech

Pozdrawiam
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2008, 09:26:04 »

Witam
Myślę że większość z nas oczekuje z niecierpliwością na wydanie tej książki.Ja osobiście będę zainteresowana jej zakupem.
Czekamy Panie Czesławie na jak najszybsze ukazanie się tej interesującej pozyzji.
Pozdrawia Ala
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2008, 05:12:42 »

Owszem, szykuję nową książkę o szlachcie wileńskiej. Planuję wydać w sierpniu - wrześniu następnego roku.
c.m.
misty69
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 09:32:13 »

Panie Czeslawie Malewski jak ida prace nad nowa ksiazka? Czy termin bedzie utrzymany czy tez sie przesunie?
misty69
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2009, 12:19:46 »

Materiały źródłowe są już zebrane. Pozostała część opisowa. W dużym stopniu termin zależy od prac technicznych bo materiału jest dwa razy więcej niż o szlachcie lidzkiej.
c.m.
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2009, 02:01:26 »

Szanowny Panie Czesławie

Chciałem się dowiedzieć jakich nazwisk dotyczyć będzie publikacja - czy chodzi o te rodziny które są wymienione na stronie genealogia lt wraz ze skanami z Ksiegi Genealogicznej Gubernii Litewskiej czy też chodzi o wszystkie rodziny wpisane jako szlachta gubernii wileńskiej w XIX wieku? Bardzo mnie ciekawi jak obszerna będzie to publikacja? - oby jak najobszerniejsza! Uśmiech Ciekawi mnie też jak obszerne będą informacje o poszczególnych rodzinach? Czy będzie to rodzaj spisu czy również będzie to rodzaj monografii poświęconej całemu akwarium szlacheckiemu, wraz z jej obyczajami, kulturą, historią etc?
PS.
Napewno wielką sprawą byłoby zamieszczenie wskazówek co do poruszania się po zbiorach archiwalnych Państwowego Archiwum Historycznego w Wilnie, opisu zbiorów, tego co można w nich znależć, warto było by dodać spisu wszystkich muzeów na terenie Litwy poświęconych m.in szlachcie polskiej i litewskiej oraz ziemiaństwu.  A może to na odrębną książkę? Można by wówczas zaplanować sobie trasy z uwzględnieniem takich dóbr kultury.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:24:39 wysłane przez Onufry » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: