Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kowieńszczyzna  (Przeczytany 1637 razy)
Alicja
Jr. Member
**

« : Listopad 04, 2008, 11:57:58 »

Może ktoś ma przodków z Kowieńszczyzny,tam również mieszkało wiele polskich rodzin.Wprawdzie jest to forum o wileńszczyźnie, ale myślę że rodziny przemieszczały się z Kowieńszczyzny na Wileńszczyznę.
Pozdrawiam Ala
Nikaa2
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2008, 10:24:58 »

Witam wszystkich Uśmiech
z Kowieńszczyzną związane są dzieje mojej rodziny i tam skierowane są moje poszukiwania - niestety dosyć trudne bowiem mało jest publikacji dotyczących tego terenu Smutny. Moi udokumentowani przodkowie rodzili się w Kownie - dziadek i prawdopodobnie jego dwie siostry. Pradziadek i prapradziadek to już okolica Mikańce parafia Kormiałowska (Karmelava) nieopodal Kowna - Janczewscy byli tam dzierżawcami tzw arenda -świadczą o tym odnalezione w archiwum LVIA spisy rodzin dworiańskich z tego okresu. Niestety jak na razie nie udało mi się ustalić od kogo uzyskali dzierżawę - proszę o podpowiedź w jakich dokumentach powinnam tego szukać w archiwum LVIA?  Żegżdry  leżące w okolicach Rumszyszek należące do Andrzeja Jana Janczewskiego to również moi Janczewscy ale z linii od Adama Ignacego - w odnalezionym spisie tej rodziny powołują się dokładnie na te same Nr ukazów i Zebrania deputacji szlacheckich oraz występują w drzewie genealogicznym odnalezionym w LVIA. Moja rodzina Janczewskich wylegitymowała się z herbem Jastrzębiec. W odnalezionych dokumentach figurują też nazwiska panieńskie żon : Lutkiewicz/Ludkiewicz Waleria z Butkiszek, Aleksandra Staszewicz, Anna Wołodko, Ferdynanda Jagiełłowicz, Anna z Daukszów - niestety nie mam pojęcia skąd pochodziły Smutny
Z Wilnem mocno związany jest mój ojciec, ktory się tam urodził - być może i inni członkowie rodziny Janczewskich mieszkali w Wilnie i okolicach rodzina była dosyć rozrodzona
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2008, 09:34:20 »

Szanowna Moniko , miło że się dołączyłaś do Nas i do  poszukiwań na Kowieńszczyźnie.Myśle że może na tej stronie trochę się nas uzbiera i będziemy wzajemnie się wspierać w poszukiwaniach.
Pozdrawiam serdecznie Ala
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2008, 10:39:50 »

Czy ktoś mi może pomóc w znalezieniu planu ulic przedwojennego Kowna.
Pozdrawiam Ala
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: