Witam wszystkich

z Kowieńszczyzną związane są dzieje mojej rodziny i tam skierowane są moje poszukiwania - niestety dosyć trudne bowiem mało jest publikacji dotyczących tego terenu

. Moi udokumentowani przodkowie rodzili się w Kownie - dziadek i prawdopodobnie jego dwie siostry. Pradziadek i prapradziadek to już okolica Mikańce parafia Kormiałowska (Karmelava) nieopodal Kowna - Janczewscy byli tam dzierżawcami tzw arenda -świadczą o tym odnalezione w archiwum LVIA spisy rodzin dworiańskich z tego okresu. Niestety jak na razie nie udało mi się ustalić od kogo uzyskali dzierżawę - proszę o podpowiedź w jakich dokumentach powinnam tego szukać w archiwum LVIA? Żegżdry leżące w okolicach Rumszyszek należące do Andrzeja Jana Janczewskiego to również moi Janczewscy ale z linii od Adama Ignacego - w odnalezionym spisie tej rodziny powołują się dokładnie na te same Nr ukazów i Zebrania deputacji szlacheckich oraz występują w drzewie genealogicznym odnalezionym w LVIA. Moja rodzina Janczewskich wylegitymowała się z herbem Jastrzębiec. W odnalezionych dokumentach figurują też nazwiska panieńskie żon : Lutkiewicz/Ludkiewicz Waleria z Butkiszek, Aleksandra Staszewicz, Anna Wołodko, Ferdynanda Jagiełłowicz, Anna z Daukszów - niestety nie mam pojęcia skąd pochodziły
Z Wilnem mocno związany jest mój ojciec, ktory się tam urodził - być może i inni członkowie rodziny Janczewskich mieszkali w Wilnie i okolicach rodzina była dosyć rozrodzona