Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kwerenda  (Przeczytany 1192 razy)
tarnawa
Newbie
*

« : Luty 14, 2010, 12:45:22 »

Witam Panstwa,
Poszukujac wszelkich informacji, a w szczegolnosci metryk urodzenia, chrztu, slubu i zgonow Bystramow, wyglada na to, ze wyczerpalem mozliwosci w Archiwum Historycznym w Wilnie na Gerosios Vilties. Dowiedzialem sie, ze moge szukac w Archiwum Akademii Nauk niedaleko Wilji. Czy to archiwum to nie jest Biblioteka Litewskiej Akademii Nauk (dawna Biblioteka Wroblewskich)? Moze istnieje inne archiwum podpbnie polozone?
Czy sa inne miejsca, gdzie moglbym kontynuowac moja kwerende?

Z gory dziekuje za najmniejsza informacje i pozostaje,

Z powazaniem,

Krzysztof Bystram
draniusz
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2010, 10:17:42 »

Witam.

Czy sa inne miejsca, gdzie moglbym kontynuowac moja kwerende?

Są Panie Krzysztofie...
http://www.fgurgia.ru/generalSearch.do?searchType=GENERAL&condition=12&attribute=29633046&dictionaryValue=&textValue=%D0%91%D1%8B%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC
http://www.fgurgia.ru/generalSearch.do?searchType=GENERAL&condition=12&attribute=29633046&dictionaryValue=&textValue=%D0%91%D1%8B%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC

Tylko trzeba pisać po rosyjsku... Te linki to "na szybko" po wpisaniu w wyszukiwarkę "Bystram" i "Bystrom"...
Ja czekałem rok, ale ilością dokumentów "rozłożyli mnie na łopatki"...

Pozdrawiam. Dariusz Miładowski
tarnawa
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2010, 08:20:09 »

Panie Dariuszu,
Dziekuje za adresy. Znalazlem tam tylko jakies odnosniki z nazwiskami moich praszczurow (1-szy cztery-Bystram, 2-gi szesc-Bystrom). Czy wie Pan jak z nich korzystac? A moze z nimi trzeba sie zglosic w Sankt Petersburgu i za oplata zrobia kopie?
Czy wowczas wiadomo co sie zamawia/kupuje?
Dziekuje za odpowiedz i pozostaje
Z szacunkiem
Krzysztof Bystram
draniusz
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2010, 08:20:11 »

Witam Panie Krzysztofie!

Trzeba do Archiwum napisać list z zapytaniem o nazwiska, które Pana interesują. Ja zrobiłem to mailem i otrzymałem odpowiedź, że trzeba zaczekać ponieważ jest dużo zleceń. Czekałem prawie rok...
Ale przeprowadzono kwerendę i poinformowano mnie o dokumentach znajdujących się w Archiwum. Nieodpłatnie. Natomiast wykonanie kopii dokumentów kosztuje... Cennik jest na stronie Archiwum.
Ja posługuję się rosyjskim i pisałem do nich po rosyjsku na adres sekretariatu (również jest na stronie archiwum). Czy można po polsku nie wiem...
Myślę, że będą mieli dużo więcej dokumentów niż "wyskakuje" w wyszukiwarce. W moim przypadku tak było...
To tam przechowują większość dokumentów wywodowych polskiej szlachty...

Pozdrawiam. Dariusz M.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: