Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Grodzieńszczyzna  (Przeczytany 4074 razy)
Gordian
Newbie
*

« : Maj 08, 2008, 06:58:41 »

Pozdrawiam wszystkich genealogów Wielkiego Xięstwa Litweskiego!
Choć Grodno i powiat Grodzieński to nie Wileńszczyzna, chciałbym rozpocząć wymianę wiadomości z tego regionu. Województwo Trockie a w nim i Grodno po sąsiedzku "zrośnięte" jest z Wileńskim, więc chyba nie będzie to nikomu szkodziło.
Ja osobiście "exploruję" okolice szlacheckie nad Świsłoczą w parafiach Wielkie=Eysymontty, Kwasówka, Świsłocz i Zaniewicze.
Najbardziej interesują mnie rody Antuszewiczów, Eysymonttów, Zaniewskich, Glindziczów, Cydzików, Pancewiczów, Siemaszków, Steckiewiczów, Staniewskich, Siezieniewskich, Kulikowskich, Jodkowskich, Kraśnickich, Krasowskich, Półjanowskich, Bułharowskich.
Drugi teren zainteresowań to wsie miejskie Grodna z terenu parafii OO Franciszkanów, tudzież parafie z dawnego powiatu Augustwskiego w guberni Suwalskiej, czyli Adamowicze, Łabno, Perstuń, Bala, Sylwanowce, Teolin. A nazwiska to: Adamowicz, Szamotuło lub Szamotuła, Wassarab, Korewo, Garbowski, Bubnowski, Dorbach lub Dorzbach, Kasjanowicz, Juszkiewicz, Dąbrowski, Tawrel, Waniszewski, Iwaniszewski, Augusewicz i inne.
Pozdrawiam
Gordian
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2008, 09:26:34 »

Interesują mnie również Eysymontowie. Obecnie poszukuję Józefa Eysymonta syna Wincentego ur. około 1817 r. w okolicach Grodna. Wiem, że nie urodził się w par. eysymonckiej w latach 1816 - 1818. Zmarł w Wilejce pod Wilnem w 1899 r. w wieku lat 83.
c.m.
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2008, 12:27:33 »

Panie Czesławie
Mam jakieś dane Juozapas Eismuntas-Vilniaus izdininkas 1808 nusipirko Markuciu valda is Chodkeviciu  a 1838 sprzedał Ignacemu Godlewskiemu.
I inne dane 1871 maja 13/17 Eismont Kazimir dvorianin  Grodnenskoj-Viatskoj spisok liudei.Może to się przyda a być może Pan już to ma.
Marzena
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2009, 12:57:44 »

Witam. Tak jak i Pana interesuje mnie ród Antuszewiczów z którego wywodzą się moje korzenie. Mam trochę informacji na ten temat.
Mój pradziadek nazywał się Kazimierz Antuszewicz, jego żona to Emilia Antuszewicz z domu Zaniewska. Ile mieli dzieci dokładnie nie wiem. Ich syn a mój dziadek to Józef Antuszewicz urodzony w 1898r w Boryskach. Ożeniony w 1923r z Teofilą Jodkowską (córka Marcina Jodkowskiego i Bronisławy Żukowskiej)
Pozostałe dzieci pradziadków o których wiem to: Józefa Antuszewicz po mężu Poczobut, Adolf Antuszewicz, Michał Antuszewicz. I tu urywa się moja wiedza. Jeśli Pan posiada inne informacje to proszę o nie. Marzena

Gordian
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2009, 01:06:05 »

Pani Marzeno!
My już się znamy - poprzez portal Kresy24
Poza tym co Pani wysłałem nic nowego o Antuszewiczach nie wiem
Pozdr
JD
ejsmont
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2009, 09:27:05 »

Sporo informacji o Ejsmontach z grodzienszczyzny znajduje sie w ksiazce pt "Ejsmontowie", Tadeusz  Ejsmont, Modlica 2009, ss.207, wydanej na okolicznosc Zjazdu Rodu Ejsmont (26-28.VI.2009) w Mierkach kolo Olsztyna.
 Obejmuje ona czasokres od poczatku 16 wieku po koniec 19 wieku. Zawiera takze wypisy z ksiag metrykalnych dekanatu grodzenskiego od 1865 do 1900.
Z powazaniem
ejsmonttadeusz@wp.pl
jadwi1
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2009, 02:48:41 »

Dla Gordiana:
     W województwie warmińsko-mazurskim mieszka mąż Stanisławy z Zaniewskich (z Indury) Leonard Hryckiewicz.
      Jeśli jest Pan zainteresowany kontaktem z nim, proszę dać znać.
       Pozdrawiam.
    Jadwiga z Zambrzyckich
Ludwik
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 10, 2010, 09:57:31 »

Panie Czesławie
Mam jakieś dane Juozapas Eismuntas-Vilniaus izdininkas 1808 nusipirko Markuciu valda is Chodkeviciu  a 1838 sprzedał Ignacemu Godlewskiemu.
I inne dane 1871 maja 13/17 Eismont Kazimir dvorianin  Grodnenskoj-Viatskoj spisok liudei.Może to się przyda a być może Pan już to ma.

To jest niewątpliwie Józef (ur. 1765), tytułowany sowietnikiem Aleksandra I, s. Michała, brat Stanisława rotmistrza powiatu grodzieńskiego (ta linia Eysymontów posiadała Gobiaty i Jaskołdy). Markucie to inaczej Świstopole.

Również szukam informacji o Eysymontach. Najmniej wiem o lidzkich. Gdyby ktoś mógł coś więcej powiedzieć, choćby o Eysymontach z Owiadowa byłbym głęboko wdzięczny.
Ludwik
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2010, 09:08:55 »

Interesują mnie również Eysymontowie. Obecnie poszukuję Józefa Eysymonta syna Wincentego ur. około 1817 r. w okolicach Grodna. Wiem, że nie urodził się w par. eysymonckiej w latach 1816 - 1818. Zmarł w Wilejce pod Wilnem w 1899 r. w wieku lat 83.
c.m.

Panie Czesławie.

To nie jest pewnik. Bez metryki nie da się tego ustalić. Równie dobrze mógł się urodzić w okolicy Eysymonty, par. Jeziory lub Małe Eysymonty par. Krynki. Sprawdzałem w par. Wielkie Eysymonty i trudno jednoznacznie orzec. Janusz Ejsmont twierdził, że jego przodkowie mieli przydomek Lachowicz - wskazuje to na Eysymonty. Mógł być stryjem Adama, ożenionego z Anną z Radziwinowiczów. Oni też nosili przydomek Lachowicz. To było bliżej Grodna niż Wielkie Eysymonty. Tych metryk nie ma w Białymstoku. Trzeba ich szukać w Mińsku, lub nawet w St. Petersburgu.

Pozdrawiam serdecznie.
Ludwik
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2010, 05:49:57 »

Są dostępne w sieci numery pisma "Герольд Litherland". W premierowym numerze pisma jest duży artykuł o Siemaszkach, zaś w 5-6 artykuł Iriny Zaniewskiej o jej przodkach z okolicy Zaniewicze. Warto tam zajrzeć. Pliki z pismem od numeru 1 do 16 można pobrać ze strony http://kamunikat.org/herold_litherland.html. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: