marek
Newbie
|
 |
« : Listopad 23, 2008, 09:36:07 » |
|
jak wygląda herb WOJSIAT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2008, 09:43:46 » |
|
Szukałem tego herbu rodziny Wojsiatów z powiatu lidzkiego ale niestety nie znalazłem. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2008, 08:27:06 » |
|
Dziękuję za próbę odnalezienia wyglądu herbu Wojsiat. Jeszcze mam dwa pytania : Jakie źródła mówią o tym że rodzina Wojsiat posiadała herb ? Czy metryki z kościoła z Podborza i Ejszyszek są gdzieś dostępne np. Archiwum Kurii ? pozdrawiam Marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2008, 10:50:28 » |
|
Spotkałem w dokumentach Heroldii (przechowywanych w Archiwum Historycznym w Wilnie) o rodzie szlacheckim herbu własnego czyli herbu Wojsiat. W kościołach w Ejszyszkach i Podborzu nie zachowały się metryki. Zaś w Archiwum Historycznym są odpisy metryk (prawie w komplecie). c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 25, 2008, 10:21:38 » |
|
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.Mój pra dziadek nazywał się Jan Wojsiat a jego żona Weronika Grygorowicz pochodzili z Miżan . Dzięki Pana publikacjom moja wiedza o przodkach jest więkrza . Pozdrawiam z Poznania Marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2008, 08:45:34 » |
|
Weronika Hryhorowicz (pisało się również Grygorowicz) zmarła w 1916 r. w Miżanach będąc już wdową. Zostawiła synów: Jana, Stanisława, Bolesława, Zygmunta, Michała oraz córki Elżbietę, Bronisławę oraz Mariannę. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2008, 10:19:45 » |
|
Wszystko się zgadza moja babcia Elżbieta jak wychodziła zamąż w 1914 roku to była w żałobie ( po ojcu) więc mój pradziadek Jan Wojsiat zmarł w 1913 lub w 1914 roku . Z opowiadań wiem ża był głuchawy i wszystkim w domu zarządzała jego żona Weronika Grygorowicz . Prawdopodobnie są pochowani w Ejszyszkach. Wiem że mieszkali w Miżanach byłem tam. Natomiast nic niewiem o ich rodzicach . Dzieci o których Pan pisał rozjechali się - Polska,Litwa, Syberia . Ze znaczną częścią rodziny mam kontakt. Pozdrawiam marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2008, 10:38:50 » |
|
Rodzice Jerzego - Piotr i Julia z Ożarowskich (z okolicy Wojsiaty). Zaś Weronika pochodziła z Wisińczy. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2008, 09:36:03 » |
|
Dziękuję , odezwę się do Pana w połowie stycznia 2009 bo grudzień jest bardzo pracowitym miesiącem. Mam jeszcze dużo rożnych pytań dotyczących moich przodków. Przesyłam życzenia pogodnych i zdrowych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pulia J.
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2010, 07:01:18 » |
|
Witam, jestem wnuczką Michała Wojsiata, który po wojennych perypertiach osiadł w końcu na pomorzu, w Sopocie. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje (są jak najbardziej zgodne z rodzinnymi historiami), bardzo mi pomogły w rozwiązywaniu rodzinnych zagadek.
Mam pytanie dotyczące rodziny Bołądź, także z tamtych okolic. Moja babcia nazywała się Genowefa Wojsiat, z domu Bołądź. Jej rodzice to Edward Bołądź i Maria z Harasimowiczów.
Czy są dostępne o nich jakieś szczegółowe informacje?
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, J.P.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 25, 2010, 11:36:27 » |
|
Witam, rodzina Bołądziów dość liczna w powiecie lidzkim. Aby móc konkretnie powiedzieć więcej na temat rodziny Bołądziów herbu Korab trzeba zrobić kwerendę w archiwum.Co zaś do Genowefy Wojsiat z Bołądziów - z jakiej konkretnie pochodziła miejscowości, oraz trzeba umiejscowić w czasie. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bigfoot007
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 30, 2011, 05:42:20 » |
|
Juž od dłuższego czasu poszukuję herbu własnego Wojsiatów, są tylko wzmianki że taki jest.
Zygmont Wojsiat...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 01, 2011, 09:14:14 » |
|
Znalazłem w dokumentach wywodowych rysunek przedstawiający herb Wojsiat. Planuję w tym roku wydanie książki o szlachcie powiatu wileńskiego z wkładką z herbami, gdzie również będzie herb Wojsiat. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|