Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podczaszy Lidzki  (Przeczytany 2558 razy)
JanekM
Newbie
*

« : Grudzień 16, 2008, 08:06:12 »

Witam, szukam dość informacji o dość dawnym przodku. Nazywam się Jan Mejnartowicz i, jak się doszukałem, jestem potomkiem w linii prostej Wacława Mejnartowicza (Meynartowicza), który wg Metryki Litewskiej i Rejestru podymnego Wielkiego Księstwa Litewskiego  z 1690:
- zmarł w 1740 roku, był podczaszym lidzkim już w 1688, a podstolim już w 1695 roku
- był właścicielem 13 dymów w Nowoprudcach w parafii lidzkiej i 14 dymów w Perepeczy w tej samej parafii (w Perepeczy 1 dym miał też Andrzej Adamowicz i Jan Perepecza)
Przeszukiwałem spisy szlachty lidzkiej, ale Mejnartowiczów nie znalazłem. W XIX wieku była to drobna szlachta i mieszkała w powiacie oszmiańskim - powiat lidzki przypuszczalnie opuściła z końcem XVIII wieku.
dodatkowo Wacław Mejnartowicz był właścicielem "małej kamienicy" przy ulicy Rudnickiej w Wilnie
Wg Niesieckiego Wacław Meynartowicz był cześnikiem lidzkim w roku 1691 i był mężem Anny Borowskiej
Moje pytanie brzmi, czy ktokolwiek zna dokumenty, które pomogłyby mi odnaleźć coś więcej o tym moim dalekim przodku. Czy istnieją jakiekolwiek spisy cześników, podczaszych lub podstolich dla tego miasta? Gdzie miałbym szukać czegoś więcej?
I jeszcze jedno czy ktokolwiek słyszał o nazwie "Twierdza Złote Brzegi"
Onufry
Jr. Member
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2008, 03:10:13 »

Hej

Warto zajrzeć do Google Book i sprawdzić wyniki. Można trafić na coś ciekawego.
Ostatnio trafilem na ciekawą książkę
Pamiętniki Marcina Matuszewicza, kasztelana brzeskiego-litewskiego, 1714-1765
Autorzy Marcin Matuszewicz, Adolf Pawiński Opublikowana przez Gebethner i Wolff, 1876
W IV Tomie jest indeks nazwisk. Meynartowiczów nie widziałem, ale może gdzieś jest jakaś ciekawa wzmianka?

http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata?id=3872&from=&dirids=1

Czy moze wybiera się Pan do Archiwum Historycznego w Wilnie?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:33:04 wysłane przez Onufry » Zapisane
JanekM
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2008, 06:29:46 »

Dziękuje za odpowiedź,

Zbiory internetowe przeszukiwałem usilnie i znalazłem raczej niewiele, bo też i nie jest to jakaś sławna rodzina, choć nieco zapisków po niej pozostało.

W Archiwum w Wilnie byłem w tym roku, niestety stanowczo za krótko, ale mimo to dość owocnie. Nie wykluczone, że wybiorę się tam ponownie w przyszłym 2009 roku, ale w tej chwili trudno mi jest cokolwiek planować.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, szczególnie za tę na offie

Janek Mejnartowicz
misty69
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2009, 02:21:41 »

Nie wiem czy moge napisac ze jestem dobrze zorientowany, ale prosze pamietac ze te spisy byly bardzo niepelne, a wiem to z doswiadczenia. Prosze tez pamietac ze Panskie nazwisko roznie moglo byc pisane. Np Mejnartowicz --> Meynarowicz itp itd
JanekM
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2009, 09:27:43 »

Dziękuje za pomoc. Nie jest tak, że w Archiwum w Wilnie nic nie znaleźliśmy. Znaleźliśmy więcej niż się spodziewaliśmy. I to dokładnie pod nazwiskiem jakim szukaliśmy. A propos, czy ktoś orientuje się od którego wieku w pisowni polskiej funkcjonuje litera j, a do którego wieku obowiązywała y
misty69
Jr. Member
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2009, 10:02:13 »

jakie doswiadczenia z archiwum w wilnie>?
JanekM
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 05, 2009, 11:02:25 »

Byłem w sierpniu 2008. Wrażenia zupełnie pozytywne, lecz trzeba przygotować sobie mnóstwo czasu i przypomnieć dobrze cyrylicę. A potem jak już się znajdzie część dokumentów , to chce się znowu wrócić i szukać dalej.
 Misty, proszę o dokładniejsze pytanie, a spróbuję odpowiedzieć.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: