Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: poszukiwania w archiwum w Wilnie  (Przeczytany 6334 razy)
spec
Newbie
*

« : Maj 11, 2008, 12:30:24 »

Witam wszystkich,

Poszukuję informacji o swoich przodkach o imionach: Michał Januszewski syn Antoniego, ur. około 1866 w Piaskowcach parafia Wawiórka, jego bracie Stefanie Januszewski ur. 1877 również w Piaskowcach, oraz Marii Wojdakowskiej (może Bojdakowskiej lub Wojdagowskiej), córce Wojciecha, urodzonej około 1883 najprawdopodobniej w Chodziłoniach w parafii Zabłocie.

Napisałem w tej sprawie do archiwum w Wilnie w 2002 i otrzymałem odpowiedź, że zapisany zostałem do kolejki, oraz że księgi dotyczące powyższych lat i parafii są dostępne w archiwum. Od tamtego czasu nie usłyszałem z archiwum nic więcej (najprawdopodobniej nadal jestem w kolejce?)

Zastanawiam, się jednak czy mieszka ktoś w Wilnie kto mógłby odpłatnie sprawdzic te księgi w archiwum (czytelnia jest czynna poniedziałek - piątek 8.30-16.30 )?

Myślę, że byłoby to najszybsze i najtańsze rozwiąznie (niż moja podróż z Polski). Każdy rok to około 10 stron, nazwiska wypisane są na marginesie (jakieś 5-10 nazwisk na stronie), więc nie powinno byc to dużo sprawdzania.

Pozdrawiam wszystkich,
Marek Januszewski
spec @ webtec . pl
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2008, 08:32:20 »

Witam
Co do poszukiwań w Archiwum to nie wiem czemu Panu nie odpisali bo wiem że teraz są sprawdzane osoby które składały w lutym 2005 r.Tak mi odpisano na moje pytanie.Ja złożyłam w lutym 2006r.
Ala
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2008, 09:51:24 »

Panie Marku,
w archiwum w Wilnie zachowały się metryki kościelne parafii wawiórskiej za lata 1797 - 1807, 1819 - 1843, 1845 - 1877.
Podobna sytuacja z parafią zabłocką - metryki tylko do 1877 r.
Nie wiem dlaczego nie otrzymał Pan odpowiedzi z archiwum.
Proszę napisać bardziej szczegółowo na mój e-mail o co Pan prosił.
Może będę mógł Panu coś doradzić.
c.m.
spec
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2008, 03:44:08 »

Pomyliłem się o 2 lata. Mój list został zarejestowany w archiwum 2 lutego 2004. Niemniej wygląda na to, że i tak powinienem było otrzymac już odpowiedź
Alicja
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2008, 07:13:59 »

Proponuje napisać do Archiwum i ciekawa jestem co odpowiedzą.Z Pana wypowiedzi wynika że rok temu powinni rozpocząć poszukiwania.Ala
wojciechz
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Maj 15, 2008, 03:58:26 »

Poszukuję informacji o osobach:
1. Apolonia Grzybowska - ur. 05.12.1910 Skiersinie
- ojciec Jan, matka Michalina Lubartowicz
2. Stanisław Płatkowski ur 16.03.1908
- ojciec Jan, matka Tekla Falkowska

Apolonia i Stanisław wzięli ślub 08.01.1931 w kościele kalwaryjskim.

Gdzie powinienem szukać informacji? Archiwum państwowe czy kościelne?
I które?

pozdrawiam
 Wojciech Żukowski
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 12:29:00 wysłane przez wojciechz » Zapisane
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2008, 05:09:04 »

Panie Wojciechu,
odpowiedź Pan znajdzie w Archiwum Historycznym w Wilnie na ul. Gierosios Vilties 10.
c.m.
misty69
Jr. Member
**

« Odpowiedz #7 : Maj 19, 2008, 02:31:40 »

Na Litwie caly czas digitalizowane sa i publikowane na internecie ksiegi parafialne
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/biblioteka/index.html
misty69
Jr. Member
**

« Odpowiedz #8 : Maj 19, 2008, 03:51:12 »

Na koncu podam nr interesujacych Pana fondow ksiag
http://pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82ownik_geograficzny_Kr%C3%B3lestwa_Polskiego/Tom_XIII/Wawerka

Wawerka, mylnie Wawiórka 1.) wś kośc., zwana miasteczkiem, pow. lidzki, w 4 okr. pol., gm. Myto (dawniej Wawerka), okr wiejski Wawerka, o 21 w. od Lidy a 14 w. od Wasiliszek, ma 4 dm., 67 mk. katol. Podług wiadomości z 1881 r. 73 mk.; należała do Pietuchowa (poprzednio skarbowa). Posiada kościół paraf. katol., p.w. św. Franciszki, z muru wznieśiony w 1840 r. przez Samuela Kostrowickiego, na miejsce dawnego drewnianego, pochodzącego z 1413 r. Parafia katol., dekanatu raduńskiego, 5692 wiernych. Kaplica w Dyleie; dawniej były też kaplice w Misiewiczach, Lebiodce, Radziwoniszkach, Stankiewiczach i Papierni. W skład okręgu wiejskiego wchodzą wsi; Abramiszki, Brzozówka (Berezówka), Dragucie, Gordziejowce, Lesanka, Markucie, Michnowce, Mikuty, Mosiewicze, Olchówka, Piaskowce, Radziwiłowce, Radziwinowce, Sielachy, Siewruka, Smołoki, Szorkina, Wawerka i Zaniewicze oraz okolice szlach. Czacple i Kołomyckie, w ogóle w 1865 r. 332 dusz rewiz. włośc. uwłaszonych i 85 b. włośc. skarb. 2.) W., fol., tamże, o 1 w. od mka W., ma 10 mk. prawosł. 76 katol., 13 żydów; własnośc Butkiewiczów. 3.) W., fol., tamże, o 28 w. od a 12 w. od Wasiliszek, ma 13 mk. prawosł., 28 katol.; własnośc Znamierowskich (podług spisu z 1865 r. Sumorokowych).

Źródło: „http://pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82ownik_geograficzny_Kr%C3%B3lestwa_Polskiego/Tom_XIII/Wawerka”

fondy w archiwum w wilnie gdzie przechowywane sa ksiegi parafialne, dokladny adres nie znam, ale mozna wyszukac na internecie

te dokladnie dotycza wawerki
604 11 23
604 13 80
604 10 101
604 19 1-78
604 55 4 - - 204

spec
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Maj 19, 2008, 05:40:00 »

Proponuje napisać do Archiwum i ciekawa jestem co odpowiedzą.Z Pana wypowiedzi wynika że rok temu powinni rozpocząć poszukiwania.Ala

A więc przyczyną problemu jestem ja. Nie rozumiałem procesu: myślałem, że kiedy kolej się zbiży poproszony zostanę o wszelkie dane i wpłatę. Tymczasem należy podac dane od razu i czekac.
spec
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Maj 19, 2008, 05:42:26 »

Na Litwie caly czas digitalizowane sa i publikowane na internecie ksiegi parafialne
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/biblioteka/index.html

Świetna wiadomośc. Czy wiadome jest jakie filmy są obecnie skanowane i jaki jest terminarz skanowania kolejnych?
Na podanej stronie jeśli chodzi o mikrofilmy odwiedziłem jedynie:
"Księgi metrykalne kościołów RzKat. udostępnione na portalu BARIS - Litwa Nowe!
Księgi metrykalne kościołów RzKat. udostępnione przez AP Litwy Nowe!"

Czy powinienem sprawdzic coś jeszcze? na powyższych niestety nie ma interesujących mnie parafii (obecnie tylko Wawiórka i Zabłocie) + spisy rewizyjne
spec
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Maj 19, 2008, 05:45:49 »

Na koncu podam nr interesujacych Pana fondow ksiag
http://pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82ownik_geograficzny_Kr%C3%B3lestwa_Polskiego/Tom_XIII/Wawerka
[...]

fondy w archiwum w wilnie gdzie przechowywane sa ksiegi parafialne, dokladny adres nie znam, ale mozna wyszukac na internecie

tak się miło składa, że ja jestem autorem tego przepisu na wikisource Uśmiech
http://pl.wikisource.org/w/index.php?title=S%C5%82ownik_geograficzny_Kr%C3%B3lestwa_Polskiego/Tom_XIII/Wawerka&action=history

Również tego:
http://pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82ownik_geograficzny_Kr%C3%B3lestwa_Polskiego/Tom_VIII/Piaskowce

z którego wynika, że moi przodkowie mogą byc w spisie rewizyjnym wsie Piaskowce z 1864 roku - czy jest ten spis dostępny na internecie?

Czy jest gdzieś opis jak podzielone są spisy? Gminami? Parafiami? Miejscowości alfabetycznie?
misty69
Jr. Member
**

« Odpowiedz #12 : Maj 19, 2008, 08:04:24 »

Jeszcze chyba nie ma ani Nowego Dworu, Wasiliszek czy Zablocia, mam nadzieje ze wkrotce sie pojawia.
Tomek
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2008, 06:08:23 »

Witam

Mój przodek, Jan Tomorowicz w latach 1807-1812 studiował na USB ( 5 lipca 1812 uzyskał tytuł magistra medycyny) a następnie pracował w szpitalu wojskowym w Wilnie.
Gdzie należy szukać informacji o nim z tego okresu. Wiem, że mieszkał na mińszczyżnie, urodził się w 1787, szkołę podstawową ukończył w Berezweczu a gimnazjum w Mińsku. Moim głównym celem jest znalezienie informacji gdzie się urodził i gdzie mieszkali jego rodzice.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie - pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: