ANTK
Newbie
|
 |
« : Luty 06, 2009, 12:41:58 » |
|
Zamieszkiwali w maj. Towianki ( Taujankai ) i okolicach gm. Szaty pow. Wiłkomierz. Jestem w posiadaniu informacji dotyczących Dyonizego Skłodowskiego ( połowa XIXw.) i jego potomków, ale nic nie wiem w jaki sposób się tam znaleźli? . Przeglądałem księgi w kościele parafialnym w Szatach, ale albo nic nie było pod konkretnymi wcześniejszymi datami, albo nie było samych ksiąg ( roczników). Interesuje mnie również czy można gdzieś odnaleźć potomków rodziny o nazwisku Skłodowski ( zapewne dzisiaj już w brzmieniu litewskim) zamieszkujących obecnie na Litwie, o których nie mam pojęcia? Tyle na razie, bo pytań nasuwa się wiele. Pozdrawiam, Krzysztof Antonowicz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2009, 11:41:23 » |
|
Witam Zbigniew Skłodowski ukończył gimnazjum im.Adama Mickiewicza w Kownie.Maturę zdał w 1941 roku.Zbigniew w 1939 r. kierował ruchem konspiracyjnym wśród harcerzy i młodzieży polskiej na Litwie.Został prawdopodobnie zabity w 1941 przez gestapo. Pozdrawiam Alicja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTK
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2009, 10:56:39 » |
|
Alicjo, Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ten wątek ( Zbyszka) jest mi znany, bo to już b. bliska rodzina. Jeśli jest to możliwe, to interesuje mnie głównie sprawa... skąd Skłodowscy na Litwie. Wiadomości nt. Dyonizego Skłodowskiego trochę posiadam m.in. ze "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich ". Ale kto przed nim ? Jak nazywli się Jego rodzice? To są te pytania, na które jeśli znajdę odpowiedź, to myślę, że posunę się szybciej " wgłąb". Druga sprawa to rodzina Płacanas - Kućko . Zamieszkiwali w Wilnie ul. Prostej ( dzisiaj już jej nie ma, ale może można gdzieś zobaczyć zdjęcie, jak wyglądała ) oraz na Świwronku. Ciekawi mnie czy ktoś o tym nazwisku ( Kućko) jeszcze w Wilnie pozostał. Czy można to gdzieś sprawdzić? Dziękuję i pozdrawiam, Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2009, 12:29:38 » |
|
Krzysztofie bardzo mnie interesuje miejsce vis a vis szkoły w Kownie tam był cmentarz do 1952 chyba czy coś wiesz na ten temat z opowieści rodziny.Na ulicy Prostej pod nr 17 mieszkała moja babka z moją mamą do 1946 roku.Odwiedziłam ten skrawek ulicy ale tam nic nie ma z dawnej zabudowy,stoją nowe bloki i tam gdzie mógł być dom jest parking. Pozdrawiam Alicja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTK
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 11:31:19 » |
|
Alicjo, Jeśli chodzi o Kowno, to sprawa trudniejsza, choć być może nie beznadziejna. Niestety z mojej rodziny od strony Mamy (Skłodowscy) nie ma tam już nikogo. Wszyscy przyjechali do Polski w 1945r. Ale i Ci ...już odeszli. Odnośnie szkoły, myślę, że masz na myśli Gimnazjum Polskie im. A.Mickiewicza przy dawnej ul.Leśnej. Na przeciw po drugiej stronie ul.Vytauto znajdują sie tereny zielone, park lub coś podobnego. Czy chodzi o to? Może przy pomocy moich przyjaciół tam zamaieszkujących uda się coś zrobić , ale co to by miało być? Odnośnie ul. Prostej w Wilnie to ciekawi mnie, czy może ktoś ma jakieś zdjęcie, jak ona wyglądała. Nigdzie nie mogę znaleźć, a w domu nie mamy. Zamieszkiwała tam przed wojną moja teściowa pod nr 8 ( ma 93 lata ) . Przyjechała do Polski w 1946 . Osiadła w końcu w Gdańsku . Pracowała tu nawet razem z przyjaciółką z "podwórka" , właśnie z ul. Prostej. Podaje kilka nazwisk znajomych i sąsiadów ( Woronko, Niczypor, Turło, Podlecki, Ziekiewicz). Być może należymy do tej samej "drużyny" z ul. Prostej( ja to raczej powinowaty, ale moja małżonka na pewno). To tyle na dzisiaj. Pozdrawiam, Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czesław Malewski
Administrator
Full Member

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2009, 04:07:27 » |
|
Nazwisko Skłodowski spotykałem w metrykach kościelnych dekanatu dziśnieńskiego w połowie XIX wieku. c.m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2009, 10:41:28 » |
|
Krzysztofie Mama mieszkała od 1940 do 1946 na Prostej na imię ma Łucja ze swoją matką Stefanią Gwoździńską(z domu Czechowicz mieszkała w Kownie) jeszcze babka miała 3 dzieci, ojciec ich to Bizunowicz i z nim tam mieszkali u jego matki. Moja mama miała na nazwisko Gwoździńska a może też mogła występować pod panieńskim nazwiskiem babki jako Czechowicz.Tego nie wiem jak było podane w szkole.Mama mi podała że nazwisko Woronko zna że to był brat z siostrą i chodzili do szkoły gdzie moja mama.Turło to jakaś mamy znajoma z sąsiedniej ulicy czy domu.Te następne nazwiska mama nie pamięta.Moja mama jest ur.w 1932 roku.Mam prośbę proszę spytać teściową może pamięta moją mamę jako dziewczynkę ale może coś wie o mojej babce i Bizunowiczach (on miał masarnie i sklep mięsny).Nie mogę dowiedzieć się do jakiej szkoły mama chodziła wiem że na ul.Legionowej koło ul.Archangielskiej a potem gdzieś w centrum.Może jest kontakt z Woronko być może oni pamiętają. W sprawie cmentarza to chodziło mi o ten park który jest po przeciwnej stronie szkoły(dawnej Mickiewicza) za ul.Vytauto.Tam właśnie był cmentarz i tam był pochowany mój pradziadek.Cmentarz został zrównany z ziemią nie istnieje, ale może są jakieś dane o tym cmentarzu ,jakieś fotografie -jak wyglądał. Zdjęć ul.Prostej nie posiadam ale będę szukała po znajomych może na coś się natknę. Pozdrawiam i czekam na jakieś informacje. Alicja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2009, 07:47:41 » |
|
Krzysztofie jeszcze uzyskałam trochę informacji z ul.Prostej.Państwa Woronko dzieci to był Władek i Jadzia ale jednak chyba nie chodzili do szkoły gdzie mama.Pani Turłowa miała 3 córki jedna z nich miała córkę o imieniu Dziunia moja mama z nią się kolegowała.Mieszkała też rodzina Sienkiewicz dwoje starszych ludzi do których przyjeżdzała wnuczka też mamy koleżanka.Pani Bronejko miała ogród z kwiatami które sprzedawała.Państwo Kozłowscy mieli dwie córki.Państwo Podgórzyńscy córke Danke wyjechali do Olsztyna.Domy na ulicy tej były drewniane część parterowych część piętrowych. Pozdrawiam Alicja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTK
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2009, 09:36:38 » |
|
Alicjo, Najpierw wątek ul. Prostej w Wilnie. Moja teściowa (rocznik 1916) niestety nie pamięta za wiele z tamtych czasów, gdyż zamieszkiwała na Prostej do ok. 1933r. Następnie udała się na dalsze kształcenie do sióstr Matki Miłosierdzia przy ul. Senatorskiej 25 ( obecnie Grybo 29). Tam miala możliwość obcowania m.in. z św. Faustyną. A potem założyła "pralnię chemiczną" na ul. Zwalnej. Stąd wiadomości nt. Prostej dość ograniczone. Jedna rzecz jest jednak wspólna. Znała bardzo dobrze Panią Turłową ( wspominała o tym , że paliła fajkę i opowiadała wspaniałe historie przy kominku w zimowe wieczory, kiedy one ( teściowa i córki p. Turłowej) były male. Córki: Jadwiga (miala jakiś problem z nogami) , Marylka i Aleksandra. Z tą ostatnią (p.Ola, po mężu Borkowska , niestey już nie żyje) przyjaźniła się i pracowała razem w Bibliotece PAN w Gdańsku . Miałem również przyjemność Ją osobiście znać. To była bardzo spokojna, wyważona i piękna kobieta. Pani Ola bardzo interesowala się Wilnem. Była w nim kilkakrotnie po wojnie i odradzala mojej teściowej powrót, bo na Prostej już nic nie pozostało i stoją tam nowe "bloki". Oczywiście zgoda jest co do Pani Bronejko, która była żoną ogrodnika i faktycznie sprzedawała kwiaty ( ale chyba tylko cięte!). Rodzinę Bizunowicz pamięta, ale , niestety żadnych szczegółów. Jedyne co, to twierdzi, że córka p. Bizunowicza miała ponoć na hali miejsce, gdzie sprzedawala mięso. Jak widzisz, różnica wieku pomiędzy Twoją Mamą a moją teściową jest dość duża - w dzieciństwie 16 lat to przepaść, zupełnie inne światy. Być może ci młodzi pamiętają starszych, ale na odwrót raczej nie. Wspomina, że mieszkał na "naszej" ulicy policjant o nazwisku Czechowicz. Jeśli chodzi o szkoły, to teściowa uczęszczała najpierw do powszechnej przy ul. Kurlandzkiej ("Wilcza Łapa") a następnie ( jak twierdzi - na krótko) na Archanielskiej. Pyta, czy Twoja Mama pamięta takie sformułowanie " Nowa Strojka" ? -Odnośnie Kowna i cmentarza, będzie gorzej. Postaram się skontktować ze znajomymi tam mieszkającymi. Przedstawię problem i będziemy czekali , może coś podpowiedzą. Niestety nic nie mogę obiecać. Pozdrawiam, Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTK
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2009, 09:39:25 » |
|
Dziękuję . Spróbuję zanurzyć się w tamtejsze dokumenty. Jak będę miał jakieś problemy, na pewno zwrócę się o pomoc. Pozdrawiam, Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTK
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2009, 09:40:50 » |
|
Nazwisko Skłodowski spotykałem w metrykach kościelnych dekanatu dziśnieńskiego w połowie XIX wieku. c.m.
Dziękuję . Spróbuję zanurzyć się w tamtejsze dokumenty. Jak będę miał jakieś problemy, na pewno zwrócę się o pomoc. Pozdrawiam, Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2009, 10:54:33 » |
|
Krzysztofie Dziękuję za kolejne informacje.Bizunowicz miał dwóch synów i chyba dwie córki.To może jedna z nich pracowała na tym targu nie wiem.Moja babka była z jednym z jego synów i miała z nim troje dzieci.To nazwisko Czechowicz z tej ulicy to nie mogła być raczej nasza rodzina bo babka sama przybyła tam tylko z moją mamą.Ale muszę mamy zapytać czy pamięta kogoś o tym nazwisku na ulicy Prostej. W Kownie nie znalazłam informacji o cmentarzu jakby nie istniał żadnych wzmianek w książkach.Może źle szukałam. Moja rodzina Czechowiczów mieszkała w Kownie w kamienicy przy ulicy Donielaiciu to jest ulica równoległa do Laisves Alei.Ale nie wiem do którego roku tam mieszkali.Mój pradziadek umarł w 1929roku a kto tam został nie wiem.W ubiegłym roku byłam w Kownie i odnalazłam tą kamienicę ale tam mieszkają jacyś młodzi ludzie i nie znają historii ludzi którzy tam mieszkali.Poza tym w bibliotece w Kownie znalazłam stare plany Kowna i budynki przed wojną miały inne numery niż te obecne i to może wprowadzić w błąd.Bardzo ciekawa jest centralna biblioteka w Kownie można tam znależć wiele cennych pozycji książkowych napisanych w języku polskim. Pozdrawiam Alicja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTK
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 16, 2009, 02:11:42 » |
|
Alicjo, Wrzucam link do strony o cmentarzu - niestety ze strony litewskej, więc nie za dużo( być może już tam byłaś na tej stronie) Jest za to literatura - niestety ponownie w tym samym języku. Być może, gdzieś ( internet), w ich zdigitalizowanych bibliotekach można to przejrzec i znaleźć jakieś zdjęcia. Jednak odnośnie jakichkolwiek statystyk, czy danych (spisów), to wątpię, chyba, że skierujesz się do Zakonu Karmelitów ( Bosych?) i może pomogą, kto wie. Nie znam ich klauzul, ale kiedyś były b.surowe. Ta instytucja jest tak trwała i zapewne ma powiązania międzynarodowe, nawet sprzed wielu wojen, nie tylko tej ostatniej. Warto spróbować. Oto link: http://datos.kvb.lt/en/index.php?option=com_laikotarpiai&task=view&id=19&Itemid=65 Tyle na razie ode mnie. Pozdrawiam Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2009, 08:45:32 » |
|
Krzysztofie Dziękuję za informacje,stronę znam i jedynie tylko to znalazłam. Pozdrawiam Alicja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTK
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 08, 2009, 07:50:13 » |
|
Alicjo, Powracam do wątku rodziny Bizunowicz. Z tej rodziny pochodziła prawdopodobnie narzeczona Wiktora Świrbuta ur. w 1901r , zmarlego tragicznie przy naprawie (zabezpieczaniu) linii elektrycznych w Wilnie w 1927r.. Czy coś na ten temat być może jest Ci wiadome z opowiadań rodzinych? Wspomniany Wiktor był przyrodnim bratem mojej teściowej. Na pewno zamieszkiwał więc na ul. Prostej w tamtych latach. Byłoby to dla mnie interesujące odkrycie. Pozdrawiam Krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|